Filat așteaptă sentința judecătorilor
Justiţie 27 februarie 2024, 20:01 | 10435

Fostul prim-ministru Vlad Filat a avut astăzi ultimul cuvânt în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit lui Filat, dosarul cu pricina este lipsit de probatoriu, iar procurorul ar fi trebuit să renunțe la învinuire. Acesta pledează nevinovat și spune că așteaptă de la judecători „o decizie legală”. Acuzatorii cer însă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de șapte ani și aplicarea unei amenzi de aproape 13 milioane de lei, ceea ce ar constitui suma spălării banilor.

Potrivit procurorilor, fostul premier ar fi încheiat în iulie 2013 un contract de asistență în campania electorală a PLDM, partid la conducerea căruia se afla, pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Partea contractată a fost o companie de consultanță din Washington. Pentru aceste servicii, Filat ar fi achitat o sumă de peste 12 milione de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar în care erau depozitate mijloace financiare obținute ilegal din Banca de Economii. Comisia rogatorie din Statele Unite a confirmat serviciile de consultanță prestate de compania din Washington către partidul lui Filat, afirmă procurorii. Potrivit lor, s-a stabilit că mijloacele băneşti menţionate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi corupere pasivă, pentru care acesta era condamnat şi îşi ispăşea pedeapsa în penitenciar. Acuzatorii mai spun că pentru realizarea transferurilor bănești, Filat a folosit un intermediar care se afla cu el în relații de afinitate. Este vorba de Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie al lui Vlad Filat, care a decedat între timp. Pentru fapta sa, fostul premier riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de șapte ani într-un penitenciar de tip semiînchis. Filat susține că dosarul este lipsit de probatoriu.

VLAD FILAT, fost prim ministru: "Am pledat nevinovat. Mai mult decât atât, pe parcursul a cinci ani cât a durat acest proces noi am venit cu probe care demonstrează nevinovăția. Judecătorii urmează să dea o apreciere legală a celor spuse de părți. Nici mai mut, nici mai puțin, o decizie legală. Între timp, eu sper că vom avea soluția și asupra cererii noastre de revizuire la CSJ care are la bază hotărârea CEDO de condamnare a Republicii Moldova pentru un proces inechitabil în cazul meu.

Avocații lui Filat au contestat și amenda de 12,8 milioane de lei, ceea ce ar constitui suma spălării banilor, pe care fostul premier urmează să o achite dacă va fi recunoscut vinovat. Apărătorii spun că acestă suma a fost confiscată anterior în cadrul altui dosar. Acuzatorul de stat Nadejda Busuioc a refuzat să discute cu presa. Cauza penală a fost transmisă în judecată în ianuarie 2019.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie