Milioane pentru sectorul energetic
Economic 31 iulie 2023, 18:03 | 778

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda Republicii Moldova 220 de milioane de dolari, drept credit nerambursabil, pentru dezvoltarea sectorului energetic. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență, privind obiectivul de dezvoltare semnat cu Guvernul Statelor Unire pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană.

Potrivit documentului, finanțarea este oferită pentru a consolida securitatea energetică și a reduce dependența de Federația Rusă prin conectarea sectorului la sistemele europene, atragerea de investiții în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

PROIECTUL APROBAT DE PARLAMENT: "Acordul stabilește condițiile de acordare de către Guvernul american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a sprijinului bugetar în valoare de 76,8 milioane de dolari. Potrivit Acordului, Guvernul de la Chișinău se angajează să rămână aliniat cu Agenda Energetică a Uniunii Europene."

Finanțarea totală conform Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană va depăși suma de 392 milioane de dolari, care constituie asistență nerambursabilă oferită Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!