Bașcanul autonomiei găgăuze și președintele Adunării Populare au fost excluși din Comisia Națională pentru Integrare Europeană
Politic 11 septembrie 2023, 15:31 | 5341

Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, au fost excluși din componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Președintele Maia Sandu a semnat decretul privind modificarea componenței nominale a acestei structuri responsabile de evaluarea acțiunilor autorităților privind aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar. Guțul și Constantinov au fost înlocuiți în Comisie cu doi consilieri prezidențiali. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Schimbarea componenței Comisiei Naționațe pentru Integrare Europeană a fost precedată de votul de încredere obținut de Guvernul Recean, dar și de remanierile de cadre făcute la nivelul executivului. Potrivit decretului prezidențial, Comisia este formată din 37 de membri. Poziția de vicepreședinte este ocupată de premierul Dorin Recean, iar cea de secretar este ocupată de Adrian Băluțel, doar că de această dată din poziția de șef al Cabinetului Președintelui Republicii Moldova. În același timp, ministrul de Interne Adrian Efros i-a luat locul Anei Revenco. Veronica Sirețeanu îl înlocuiește pe Dumitru Budianschi, iar Veronica Mihailov-Moraru - pe Sergiu Litvinenco. Bașcanul Găgăuziei și președintele Adunării Populare din Găgăuzia au fost excluși din comisie, fotoliile fiind completate de doi consilieri ai președintelui Maia Sandu. Este vorba despre consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Stanislav Secrieru, și consilierul prezidențial pentru afaceri externe și comunicare strategică, Olga Roșca. Totodată, a fost exclus articolul 4 din decretul de înființare a Comisiei, care prevedea că atribuțiile membrilor eliberați din funcții vor fi preluate de persoanele desemnate pentru respectivele poziții.

Opinia ta contează. Comentează!