Elveția refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca, din cauza „datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului
Externe 4 februarie 2021, 16:14 | 1531

Economia Uniunii Europene riscă să sufere o lovitură de aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an, dacă ritmul vaccinărilor COVID-19 nu atinge nivelul din alte regiuni. Producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer şi AstraZeneca, încearcă să-şi îmbunătăţească dozele deja produse. În lume circulă aproximativ 4.000 de variante ale noului coronavirus, a firmă experții.

NADHIM ZAHAWI, subsecretar de stat responsabil pentru implementarea vaccinurilor anti-COVID-19: "Toţi producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca şi alţii analizează cum îşi pot îmbunătăţi vaccinurile pentru a se asigura că suntem pregătiţi pentru orice variantă - sunt circa 4.000 de variante în lume de COVID-19 în momentul de faţă."

Doar o mică minoritate din variantele de virus apărute prezintă probabil mutaţii importante şi pot modifica virusul în mod apreciabil, a indicat British Medical Journal.

NADHIM ZAHAWI, subsecretar de stat responsabil pentru implementarea vaccinurilor anti-COVID-19: "Avem cea mai mare industrie de secvenţiere a genomului - avem circa 50% din industria mondială de secvenţiere a genomului - şi ţinem un registru al tuturor variantelor, aşa încât suntem gata să răspundem, fie în toamnă, fie mai târziu - la orice provocare pe care ar putea-o aduce virusul şi să producem următorul vaccin."

Elveția refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca, din cauza ”datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului. Anunțul a fost făcut miercuri de autoritățile elvețiene, într-un moment în care mai multe state din Uniunea Europeană decid, unul după celălalt, să nu folosească vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani.

VALDIS DOMBROVSKI, vicepreședintele Comisiei Europene: "Există o listă lungă de state care vor fi scutite de reglementări. Sunt 92 de țări care fac parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), printre care Elveția, care a ridicat o mare întrebare."

Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulţi până la vară, Uniunea Europeană va trebui să crească de şase ori rata vaccinărilor. Totuşi, producţia de vaccinuri se dovedeşte o provocare uriaşă, cu mai multe probleme de început.

STELLA KYRIAKIDES, comisarul pentru sănătate: "Suntem într-o pandemie. Pierdem oameni în fiecare zi. Acestea nu sunt cifre și nu sunt statistici, ci sunt persoane cu familii, prieteni și colegi, care sunt de asemenea afectați. Companiile farmaceutice și dezvoltatorii de vaccinuri au responsabilități de ordin moral, social și contractual pe care trebuie să le respecte."

La celălalt pol, autorităţile din Australia îşi propun să vaccineze întreaga populaţie împotriva COVID-19 până în octombrie, în contextul anunţului privind asigurarea a 150 de milioane de doze de vaccin.

SCOTT MORRISON, prim-ministrul Australiei: "Vom învinge virusul și vom livra vaccinul. Acesta va fi unul dintre cele mai mari exerciții de logistică pe care le-a văzut Australia vreodată."

Ministrul Sănătăţii a adăugat că “toţi locuitorii Australiei” vor primi vaccinul.

GREG HUNT, ministrul sănătății, Australia: "Suntem gata să începem campania de vaccinare în februarie și să o încheiem în octombrie."

Potrivit Universităţii de Medicină Johns Hopkins, noul coronavirus a ucis de la depistarea sa, la finele lui 2019, mai mult de 2,2 milioane de oameni dintr-un total de peste 104 milioane de oameni infectaţi, din populaţia globală de 7,7 miliarde.

Opinia ta contează. Comentează!