UE va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică
Economic 10 noiembrie 2022, 19:23 | 607

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică. Anunțul a fost făcut astăzi la Chișinău, de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, alături de președintele Maia Sandu. ”Republica Moldova este parte din familia noastră europeană și familia se unește atunci, când vremurile sunt grele”, a declarat oficialul de la Bruxelles.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Vom face tot posibilul ca dumneavoastră să faceți față crizei energetice. Iată de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere a Republicii Moldova în legătură cu criza energetică. 200 de milioane de euro vor fi acordate, în caz de necesitate, ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz. 100 de milioane, drept credit nerambursabil, și 100 de milioane - împrumut, de pe 1 ianuarie 2023."

Alte 50 de milioane de euro vor fi oferite de Uniunea Europeană ca sprijin suplimentar pentru susținerea persoanelor dezavantajate, a adăugat Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Dacă ne-am uita la viitorul nostru comun, Republica Moldova nu este doar vecinul și partenerul nostru, dar este și un candidat pentru aderarea la UE. Republica Moldova este parte din familia noastră europeană și familia se unește atunci, când vremurile sunt grele. De aceea sunt astăzi aici."

Criză energetică ne afectează mult, iar sprijinul venit din partea Uniunii Europene este ”colacul de salvare” în această iarnă, a declarat în context președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. O criză, în care resursele energetice sunt folosite pe post de armă îndreptată împotriva democrației. Acest război energetic se întâmplă nu doar în Republica Moldova."

În timp ce Ursula von der Leyen își lua rămas bun de la Maia Sandu, pe scările instituției prezidențiale, de cealaltă parte a străzii, mai mulți susținători ai Partidului Șor scandau cu pancarte și cereau demisia șefei statului.

Vineri, la Chișinău este așteptat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Opinia ta contează. Comentează!