Șefii diplomațiilor din statele G7, reuniți în Germania, promit Ucrainei un pachet de ajutor pentru iarnă
Externe 4 noiembrie 2022, 21:02 | 502

”Putin e dispus să pună Ucraina în întuneric, în timpul iernii. Este o crimă de război!”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, la reuniunea din Germania a diplomaților din grupul G7. Pe măsură ce invazia rusă continuă, G7 promite ajutor Ucrainei pentru iarnă. Iar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin este convins că Ucraina poate elibera regiunea Herson. S-au făcut 254 de zile, de când Rusia a declanșat un război în Ucraina.

Miniștrii de externe din G7, care reunește Germania, Italia, Franța, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia și Uniunea Europeană, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de alimente și criza energetică în timp ce Rusia își continuă atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina.

JOSEP BORRELL șeful diplomației europene: "Rusia nu poate ocupa Ucraina, nu poate câștiga pe câmpul de luptă. Nu poate câștiga războiul și distruge țara. În mod sistematic, milioane de ucraineni nu mai au acces la electricitate. Și ceea ce Putin este dispus să facă, este să pună țara în întuneric în timpul iernii. Este o crimă de război!"

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că G7 nu va permite ca brutalitatea războiului să ducă la moartea în masă a oamenilor în următoarele luni de iarnă.

ANNALENA BAERBOCK ministrul de externe al Germaniei: "Din cauza războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, viitorul este doar împreună. Noi am demonstrat că în aceste vremuri dificile, oribile pentru Ucraina, putem sta doar uniți."

Țările G7 s-au angajat să furnizeze Ucrainei un pachet de ajutor pentru iarnă, care va include generatoare, încălzitoare, corturi, paturi și pături.

În ultimele săptămâni, Rusia atacă masiv instalaţiile energetice din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. Volodimir Zelenski a declarat că doar aseară, peste 4,5 milioane de oameni și-au pierdut temporar accesul la electricitate în urma atacurilor. Putin a confirmat anterior atacurile și a declarat că asta încă nu e tot ce poate face armata sa.

Pe front, forțele ucrainene avansează în nord-est și sud-est. Euronews scrie că moralul în armata ucraineană este ridicat, deoarece Kievul se pregătește pentru o luptă aprigă în vederea eliberării regiunii Herson, după ce autoritățile de ocupație ruse din oraș au reînnoit apelurile pentru evacuarea civililor. Apar rapoarte potrivit cărora, trupele ruse ar putea părăsi orașul, însă Guvernul de la Kiev rămâne precaut, sugerând că Moscova ar putea întinde o capcană.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat aseară că Ucraina poate elibera Hersonul.

LLOYD AUSTIN: "Cel mai important e că ucrainenii cred că pot face asta. I-am văzut angajați într-un efort foarte metodic, dar eficient de a-și recupera teritoriul suveran."

Între timp, rușii și ucrainenii au făcut aseară un nou schimb de prizonieri. Iar un sondaj publicat de Centrul de analiză independent Levada din Rusia arată că numărul rușilor, care susțin negocieri de pace cu Ucraina continuă să crească. 58% dintre respondenți s-au declarat foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!