Secretariatul organizației Transparency International subliniază importanța unui proces corect, a societății civile independente și a statului de drept în Republica Moldova.

Organizația solicită autorităților de la Chișinău să permită societății civile să lupte împotriva corupției, făcând referire la articolul 13 al Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, pe care a semnat-o și Republica Moldova. În acest context, directorul executiv al Transparency International Moldova vorbește despre cazul fostului ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța. Lilia Carașciuc a declarat că biroul de la Berlin al organizației a fost sesizat îndată după ce au început atacurile la adresa lui Negruța.

Declarația organizației Transparency International nu a fost comentată deocamdată de autorități. Amintim că fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a spus în timpul unei conferințe de presă că este ținta unor atacuri şi presiuni, care ar avea loc la indicația premierului Pavel Filip, prin intermediul foştilor săi colegi de la minister. Negruța s-a referit și la reținerea recentă a fostului său consilier Veaceslav Mămăligă, despre care spune că este ilegală. Purtătoarea de cuvânt a premierului Pavel Filip nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta acuzațiile fostului ministru, iar potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul consilier Veaceslav Mămăligă are statut de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu. Menționăm totodată că Veacselav Negruța a acţionat în judecată holdingul General Media Group, care îi aparţine șefului PD, dar şi câteva portaluri de ştiri, care sunt acuzate că au difuzat informaţii false despre el cu privire la implicarea în niște licitații trucate privind pașapoartele biometrice. Procesul de judecată este în desfăşurare.