Liderii lumii s-au adunat în Sharm el-Sheikh, la summitul implementării climatice
Externe 7 noiembrie 2022, 20:23 | 382

Liderii lumii s-au adunat în Sharm el-Sheikh, Egipt, la summitul implementării climatice, care are loc în contextul celei de a 27-a conferinţe a părţilor convenţiei cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că toate ţările trebuie să aleagă: ori un pact pentru solidaritate climatică, ori un pact pentru sinucidere colectivă.

ANTONIO GUTERRES secretarul general al ONU: "Ceasul ticăie. Suntem într-o luptă pentru viețile noastre și noi pierdem. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune, care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerator. Așa că haideți să luptăm împreună și să câștigăm pentru cele opt miliarde de membri ai familiei umane și pentru generațiile care vin."

La COP27 sunt prezenți lideri de stat, inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile, ai mediului academic şi de afaceri.

Pe agenda summitului sunt incluse mai multe subiecte, printre care adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice, finanţarea acţiunii climatice şi dezvoltarea şi transferul tehnologiilor. Viziunea Președinției COP27 este de a trece de la negocieri și planificare la implementare.

SAMEH SHOUKRY președinte al COP 27: "Includerea acestei agende reflectă un sentiment de solidaritate și empatie față de suferința victimelor dezastrelor induse de climă și, în acest scop, cu toții datorăm recunoștință activiștilor și organizațiilor societății civile care au cerut în mod constant spațiu pentru a discuta despre finanțarea pierderilor și a prejudiciilor, și astfel a oferit impulsul necesar pentru a pune această problemă pe masă."

SIMON STIELL secretar executiv, convenția ONU pentru climă: "Trebuie să demonstrăm această schimbare de transformare către implementare, să punem negocierile în acțiuni concrete. Fiecare colț al activității umane trebuie să se alinieze angajamentului nostru de la Paris de a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade."

AL GORE fost vicepreședinte al SUA, activist al mediului: "Modelul este clar - situația devine tot mai rea pe zi ce trece. Cu toții avem o problemă de credibilitate. Vorbim, începem să acționăm, dar nu facem suficient."

Conferinţa părţilor la convenţia cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din Egipt este a 27-a, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă.

Planeta se încălzește din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice, inclusiv valurile de căldură, seceta, inundațiile și incendiile forestiere se intensifică. Potrivit datelor științifice, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global.

Opinia ta contează. Comentează!