Hersonul, bormbardat și inundat
Externe 16 iunie 2023, 19:58 | 364

În ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat regiunea Herson de 54 de ori. Doi oameni au fost uciși și mai mulți au fost răniți, anunță autoritățile ucrainene. Regiunea Herson din Ucraina, puternic afectată de distrugerea barajului de la Kahovka, este lovită acum de rachetele rusești în timp ce localnicii încearcă să lichideze consecințele inundației, scrie Al Jazeera. În același timp, mai multe regiuni din Ucraina se confruntă cu o criză acută de apă.

Invadat, marcat de război, ocupat, eliberat și apoi inundat. Acest oraș nu renunță niciodată, scrie Al Jazeera. Operațiunile de curățare continuă în Herson, în zonele în care apele s-au retras. Localnicii își curăță noroiul din apartamente, determinați să revină la o viață normală. Potopul provocat de distrugerea barajului de la Kahovka a adus murdărie și potențiale surse de infecții în micul magazin al bărbatului din imagini.

Ucraina afirmă că Rusia a comis o crimă de război prin distrugerea barajului de la Kahovka, ce a cauzat aceste inundații. Moscova respinge acuzațiile. Cel mai grav afectate sunt zonele din afara orașului Herson. Odată cu distrugerea barajului, inundată a fost și casa femeii din imagini.

Femeia a arătat urmele inundațiilor din casa ei. Viața ei zace în ruine de murdărie, printre noroi și pereți care cad, scrie Al Jazeera. Toate hainele, jucăriile nepoților, tot ce prețuiește a fost distrus. Se uită la fotografia fiicei ei și îi dau lacrimile.

Iar satul Hrușivka, din sud-estul țării, se confruntă cu o criză de apă. Femeia din imagini, în vârstă de 72 de ani, spune că folosește oale, boluri și borcane de sticlă pentru a colecta apa de ploaie, dar nu știe pentru cât timp va ajunge pentru familia ei de patru persoane, scrie Reuters. De la distrugerea barajului Kakhovka, săptămâna trecută, rezervorul din apropiere a pierdut aproximativ trei sferturi din apă. Aceasta a lăsat sute de mii de ucraineni fără acces normal la apă potabilă pe o porțiune din sud, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. Robinetele de apă au fost închise pentru mulți dintre locuitorii satului. Cei care aveau bazine de stocare a apei s-au grăbit să le umple.

Doar 15% dintre locuitori mai au apă curentă. Alții trebuie să se bazeze pe apa adusă de autorități. Administrația locală a livrat miercuri 2 mii 160 de sticle de apă potabilă rezidenților, dar aici locuiesc peste 7 mii 500 de oameni. În toată țara, problema este mult mai mare, notează Reuters.

Potrivit autorităților ucrainene, zeci de sate rămân inundate, 17 dintre care sunt situate în teritoriul ocupat de ruși, de partea cealaltă a râului Nipru. Guvernul ucrainean s-a străduit să creeze surse alternative de apă și să limiteze potențialele pericole pentru sănătate, cauzate de apa contaminată.

Reprezentanți ai Curții Penale Internaționale au început să investigheze cazul detonării barajului de la Kahovka. Ocupat de ruşi de la începutul invaziei lor asupra Ucrainei, barajul reprezintă una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina. El este esențial pentru infrastructura energetică, furnizând electricitate și apă pentru milioane de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!