Reguli mai aspre în mediul online
Externe 25 mai 2018, 20:11 | 1441

Începând de astăzi intră în vigoare noul Regulament General pentru Protecţia Datelor. Este o legislație la nivelul Uniunii Europene în domeniul protecției informațiilor cu caracter personal, care se vrea un garant al securităţii din mediul virtual pentru toţi cetăţenii blocului comunitar.

Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, afacerile şi companiile care interacţionează cu utilizatori europeni trebuie să se conformeze modului în care colectează, protejează şi gestionează datele acestora. Este vorba de informaţii precum numele, adresa, seria actelor de identitate, codurile de protocol Internet sau date despre starea de sănătate.

Toate instituțiile sunt obligate să înştiinţeze clienţii în următoarele zile despre noile reguli în acest sens. Prin urmare, toată politica de securizare şi de prelucrare a datelor trebuie să fie scrisă extrem de clar şi la obiect.

Mai exact, dacă un utilizator refuză ca un site să-i folosească datele, acesta nu le poate stoca și utiliza, iar dacă cere ştergerea totală a acestora, compania respectivă este obligată să se conformeze. Cei care nu vor respecta noul regulament GDPR trebuie să se pregătească pentru amenzi usturătoare.

Este vorba de sume de până la 20 de milioane de euro, sau 4 la sută din venitul anual global, în funcţie de care este mai mare. În plus, utilizatorii care consideră că au fost prejudiciaţi pot obține despăgubiri.

Opinia ta contează. Comentează!