Sergiu Cioclea pleacă de la BNM
Politic 20 noiembrie 2018, 22:36 | 1504

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a anunțat că pleacă din funcţie. ”Am sentimentul misiunii îndeplinite”, a declarat el, fără să dea detalii. Cererea de demisie a ajuns la preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care i-a mulțumit pentru activitate. Demisia lui Cioclea dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut, comentează europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Vădit emoţionat, Sergiu Cioclea a anunţat presa că a decis să plece din funcție după "multă cugetare” în ultimele câteva săptămâni.

Sergiu Cioclea a vorbit şi despre iarna lui 2015 în termeni de "criză financiară şi politică", fără să precizeze că acea criză fusese provocată de frauda bancară de un miliard de dolari.

Guvernatorul BNM nu a vrut să ofere detalii privind decizia de a pleca din funcție și nici nu a acceptat întrebări din partea presei.

În timp ce Sergiu Cioclea spune că "are sentimentul misiunii îndeplinite", unii analişti economici spun că deşi acesta a reuşit o minimă stabilizare a sistemului bancar după frauda de la cele trei bănci, el n-a depus suficiente eforturi pentru a scoate în vileag autorii furtului, dar şi persoanele din fosta administraţie a Băncii Naţionale, care ar fi permis ca jaful să aibă loc.

Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile Republicii Moldova și de a aduce vinovații în fața justiției. Despre aceasta a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan, potrivit căruia, demisia lui Cioclea ridică semne de întrebare cu privire la găsirea vinovaților în viitorul apropiat. Sergiu Cioclea a precizat că va părăsi biroul pe 30 noiembrie şi i-a mulţumit comisiei parlamentare, care l-a selectat în funcţia de guvernator în anul 2016, dar şi lui Andrian Candu, pentru că a propus candidatura. La scurt timp, preşedintele Parlamentului a publicat un mesaj, în care i-a adus mulţumiri lui Cioclea. Candu a ţinut să precizeze că "va avea grijă ca următorul guvernator BNM să fie pe măsura standardelor înalte impuse de Sergiu Cioclea".

Opinia ta contează. Comentează!