Deputații PAS cer să fie declarate neconstituționale proiectele care au fost votate în Parlament
Politic 4 decembrie 2020, 20:08 | 915

Proiectele de lege care au trecut ieri de Parlament, fără a fi examinate corespunzător de către toți deputații, au fost contestate la Curtea Constituțională. Este vorba de politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, transferul Serviciului de Securitate și Informații în subordinea Parlamentului, legea privind funcționarea limbilor, cea privind stadionul republican și un proiect de lege, care oferă mai multe prerogative autorităților de la Comrat. Opoziția consideră că deputații puterii au sfidat în ședința de ieri prevederile Constituției.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Toate derapajele de la principiile democratice și ale statului de drept pe care le comite coaliția mizerabilă Dodon-Șor vor fi reclamate în vederea stopării lor. În plus la asta, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoții și corupții din actualul Parlament, astfel încât să declanșăm alegeri parlamentare."

Liderul Partidului Unității Naționale a promis presei că va contesta la Curtea Constituțională legea privind funcționarea limbilor și un proiect de lege, care oferă mai multe prerogative autorităților de la Comrat.

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat: "Adoptarea acestor proiecte de legi s-au făcut cu grave abateri constituționale, încălcând regulamentul Parlamentului, procedurile de vot, iar în unele chiar și cu încălcări penale. Avertizăm noua majoritate PSRM-Șor că promovarea unor astfel de acte legislative duc la destrămarea Republicii Moldova și sunt cu toții pasibili de pușcărie."

Deputații din Platforma DA a anunțat că vor merge luni la Curtea Constituțională, unde vor contesta nu doar Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, dar și Legea privind stadionul republican.

DINU PLÂNGĂU, deputat PPDA: "O prioritate pentru noi este de a contesta modul în care s-a examinat politica bugetar-fiscală și cele trei bugete. Pledăm ca sesizările noastre să fie făcute calitativ pentru a obține o victorie și a anula dezmățul petrecut ieri în Parlament. Vom solicita ca toate proiectele contestate să fie suspendate pe durata examinării de către Curtea Constituțională."

Președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul emisiunii sale on-line că va promulga toate legile votate ieri în Parlament, cu excepția celor care prezintă vreo abatere de la Constituție.

Opinia ta contează. Comentează!