Bașcanul autonomiei găgăuze Evghenia Guțul face front comun cu separatiștii de la Tiraspol pentru a destabiliza Republica Moldova
Politic 21 martie 2024, 17:42 | 712

Bașcanul autonomiei găgăuze Evghenia Guțul face front comun cu separatiștii de la Tiraspol pentru a destabiliza Republica Moldova. Este concluzia experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, care au analizat o recentă declarație a bașcanului, care vrea ca Guvernul de la Chișinău să respecte Legea din 1994 privind „statutul juridic special” al Găgăuziei.

Institutul pentru Studiul Războiului a analizat interviul Evghenia Guţul acordat în 20 martie publicației ruse „Izvestia”, în care ea afirmă că şi-ar dori ca autonomia să primească apărare și protecție din partea Rusiei, astfel încât „etnicii găgăuzi să aibă dreptul la o viață prosperă, fermierii găgăuzi să își poată exporta produsele în Rusia, iar Găgăuzia să poată primi gaze la un preț mai mic”.

CONSTATĂRILE INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI: "Guțul a declarat că regiunea autonomă nu își propune să părăsească Republica Moldova, dar vrea ca Guvernul Republicii Moldova să respecte Legea din 1994 privind „statutul juridic special” al Găgăuziei, sugerând ca autonomia ar lua în considerare o „despărțire”, dacă această condiție nu va fi îndeplinită."

Evghenia Guțul a mai declarat că președintele Maia Sandu nu a semnat decretul privind confirmarea bașcanului drept membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea din 1994.

Maia Sandu a declarat în septembrie 2023 că nu va semna decretul cât timp Procuratura anchetează faptele de corupție, la care au recurs reprezentanții fostului Partid Șor în alegerile pentru fotoliul de bașcan. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului asociază afirmațiile recente ale Evgheniei Guțul cu acuzațiile Kremlinului, potrivit căruia, „Ucraina a violat prevederile Acordurilor de la Minsk privind statutul special pentru „republica populară Donețk” și „republica populară Lugansk”.

CONSTATĂRILE INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI: "Unul dintre argumentele Kremlinului pentru invazia Ucrainei este că Kievul ar fi încălcat Acordurile de la Minsk, „forțând” Rusia să declanșeze invazia pe scară largă în februarie 2022. De asemenea, așa-zisul „congres al deputaților transnistreni” din 28 februarie a solicitat în mod oficial „apărare” din partea Rusiei ca răspuns la pretinsele presiuni în creștere din partea Chișinăului."

Potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului, utilizarea unui cuvânt care înseamnă atât „apărare”, cât și „protecție” are menirea să stabilească condiții pentru ca Moscova să interpreteze „apărare” într-un sens militar, dacă preferă acest lucru. În același timp, Kremlinul și exponenții regimului separatist pro-rus de la Tiraspol, observă experții Institutului, acuză Republica Moldova că a abandonat procesul de negociere 5+2, care avea drept scop rezolvarea conflictului.

Opinia ta contează. Comentează!