Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood intră de azi în grevă, aruncând industria în criză
Externe 2 mai 2023, 18:57 | 355

Impas la Hollywood. Scenariștii de film și televiziune intră de azi în grevă, aruncând industria în criză. Sindicatul scriitorilor din America a declanșat prima sa întrerupere a lucrului din ultimii 15 ani, după ce nu a reușit să ajungă la un acord pentru creșterea salariilor din partea unor studiouri, precum Walt Disney și Netflix. Se întâmplă în condițiile în care industria de divertisment se confruntă cu schimbări radicale generate de expansiunea globală a televiziunii prin streaming, scrie Reuters.

Scenariștii de la Hollywood se află în conflict cu Alianța producătorilor de filme și televiziune, care reprezintă marile studiouri, inclusiv Disney și Netflix. Peste nouă mii de scenarişti solicită lefuri mai mari, garanţii minime pentru a beneficia de un loc de muncă stabil şi un procent mai mare din profiturile generate de avântul platformelor de streaming.

Ei mai spun că le este greu să trăiască din această meserie, cu salarii care stagnează sau care chiar scad din cauza inflaţiei, în condiţiile în care, subliniază scenariștii, angajatorii lor obţin profituri şi au crescut salariile pentru directori. Aseară WGA a declarat că decizia de a intra în grevă a fost luată după ce șase săptămâni de negocieri au produs un răspuns insuficient la criza cu care se confruntă scenariștii. Mai multe emisiuni de succes, precum "late-night shows", vor fi oprite.

JIMMY FALLON, prezentator TV, comedian: "Îmi susțin scenariștii, dar avem mulți oameni în echipă care vor fi afectați de grevă. Dar ei trebuie să obțină un acord corect. Am nevoie acută de scenariștii mei. Nu am niciun show fără scenariștii mei."

RACHEL BROSNAHAN, actriță: "Sper că scenariștii vor primi ceea de ce au nevoie. Cred în puterea sindicatelor. Sunt norocoasă să fac parte din unul. Sper că toți vor primi rapid ceea ce își doresc și vor putea reveni la muncă."

Conform breslei scenariștilor, jumătate dintre scenariștii de seriale TV lucrează acum la nivelul salariului minim, față de o treime în sezonul 2013-2014.

Cea mai recentă mişcare socială de amploare organizată la Hollywood a fost greva scenariştilor din 2007-2008, care a paralizat timp de 100 zile sectorul audiovizual american. Greva a generat costuri de două miliarde de dolari pentru economia Californiei. Studiourile nu doresc întreruperi după ce pandemia de COVID-19 a oprit producția din întreaga lume timp de câteva luni, dar bugetele sunt strânse și studiourile au concediat mii de angajați în timp ce au tăiat cheltuielile, scrie Reuters. O grevă prelungită ar putea cauza întârzieri în lansarea sezonului TV de toamnă. Producția pentru show-urile din toamnă încep în mod normal în luna mai sau iunie.

Opinia ta contează. Comentează!