Tiraspolul, cu jalbă la Kremlin
Politic 28 februarie 2024, 19:58 | 604

În pofida unor informații vehiculate săptămâna trecută, Tiraspolul nu a cerut astăzi alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă. Așa-zisul Congres din stânga Nistrului se va adresa însă Dumei de Stat de la Moscova cu „rugămintea” de a întreprinde măsuri pentru protejarea regiunii secesioniste.

În cadrul adunării de la Tiraspol, așa-zișii aleșii locali din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea de a proteja stânga Nistrului de așa-zisele presiuni în creștere din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 200 de mii de cetățeni ruși locuiesc acolo. De asemenea, în declarație se face un apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru. Autoritățile de la Chișinău resping acuzațiile regimului separatist de la Tiraspol, iar unii experți au declarat că acest eveniment organizat este un bluf, cu scopul de a pune presiune pe Chișinău. Regimul de la Tiraspol nu își dorește nicio schimbare și este conștient de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina, au mai declarat ei.

Printre principalele aspecte menționate în declarația așa-zisului Congres al aleșilor locali de la Tiraspol se numără - cităm - „tratamentul discriminatoriu și abuziv la care sunt supuși transnistrenii la trecerea frontierei moldovenești”. De asemenea, în declarație se face referire la un blocaj al livrărilor de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale din regiune. Prin urmare, cei adunați la Tiraspol au adoptat un apel către Secretarului General al ONU, cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale locuitorilor regiunii. Au fost aprobate și alte solicitări.

Rezoluția așa-zișilor „aleși locali” din regiunea transnistreană.

Adoptarea unui apel către participanții la procesul de negocieri în formatul „5+2”, dar și către OSCE, prin care se cere influențarea administrației de la Chișinău pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului. Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a CSI cu solicitarea de a interveni în vederea neadmiterii escaladării situației la Nistru.

De asemenea, a fost adoptat un apel către Parlamentul European cu solicitarea de a determina Chișinăul să înceteze așa-zisele presiuni și încălcarea drepturilor locuitorilor regiunii transnsitrene. În cadrul evenimentului de la Tiraspol, nu s-a făcut niciun apel către Rusia privind anexarea regiunii transnistrene, așa cum se vehicula anterior. Autoritățile de la Chișinău resping acuzațiile regimului separatist de la Tiraspol.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru reintegrare: "Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și reintegrare europeană, pe care le promovează Chișinăul. Aceste politici avantajează toți cetățenii Republicii Moldova indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng."

Rezoluția adoptată de către așa-zișii aleși de la Tiraspol face parte dintr-un război informațional, care este coordonat de către Federația Rusă, a declarat expertul „Promo-LEX” Vadim Vieru pentru presa de la Chișinău.

VADIM VIERU, avocat Promo-LEX: "Astfel de cerințe nu sunt formulate pentru prima dată de către administrația de la Tiraspol în forma dată. În trecut, au fost formulate cerințe mai specifice, inclusiv ca regiunea transnistreană să fie acceptată în componența Federației Ruse. Astfel de acțiuni trebuie să fie tratate cu calm. Este o acțiune care face mai degrabă parte dintr-un război informațional care este coordonat de către Federația Rusă."

Primul punct al acestei rezoluții, în care Tiraspolul cere Rusiei să-i protejeze pe cei peste 200 de mii de cetățeni ruși, este singurul care trebuie urmărit cu atenție, este de părere fostul viceprim-ministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

ALEXANDRU FLENCHEA, fostul viceprim-ministru pentru reintegrare: "Mesajul este mai moderat în comparație cu cel aprobat la Congresul precedent din 2006. Atunci Congresul deputaților a cerut Federației Ruse recunoașterea Transnistriei drept stat independent. De data aceasta nu o fac, fiind conștienți de posibilele consecințe în condițiile războiului din Ucraina."

Înainte de a fi adoptată declarația Congresului din regiunea transnistreană, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că adunarea de la Tiraspol „este o scamatorie care nu-și merită titlurile tensionate din buletinele de știri”.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Unica tensiune a zilei de astăzi este timpul posomorât de afară, nu și această reuniune. Autoritățile evaluează calm lucrurile care se întâmplă acolo. După cum am menționat, regiunea transnistreană a Republicii Moldova este aliniată la obiectivele de pace și securitate a țării. Este un aspect central din comunicarea și interacțiunea pe care o avem. Toate discuțiile care au loc sunt o scamatorie și un interes de a promova acest eveniment în spațiul public."

Liderii separatiși din stânga Nistrului au organizat acest congres, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la Codul Vamal de la 1 ianuarie curent, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe în bugetul Republicii Moldova. La congres au participat circa 650 de consilieri locali.

Opinia ta contează. Comentează!