Oleg Serebrian și Dorin Recean s-au întâlnit aseară, la Varnița, cu liderul separatist Vadim Krasnoselski
Politic 29 aprilie 2022, 15:33 | 1062

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, s-au întâlnit aseară, la Varnița, cu liderul separatist Vadim Krasnoselski. Biroul pentru Politici de Reintegrare nu a comentat în niciun fel această întrevedere, dar Președinția ne-a spus că ”discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”.

Informația privind întâlnirea de la Varnița a fost confirmată pentru Jurnal TV de purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță.

SORINA ȘTEFÂRȚĂ, purtătoarea de cuvânt a Președinției: "Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune."

Sorina Ștefârță ne-a spus că detalii despre întâlnirea de la Varnița am putea să obținem de la Biroul pentru Politici de Reintegrare. Instituția respectivă nu a publicat însă niciun comunicat despre întrevederea Serebrian-Krasnoselski. L-am întrebat pe funcționarul de la Chișinău cine a mai fost la discuțiile cu Krasnoselski, cât au durat acestea și dacă s-a ajuns sau nu la vreo înțelegere. N-am primit niciun răspuns la mesajul nostru.

De notat că întâlnirea Serebrian-Krasnoselski de la Varnița s-a produs după ce președintele Maia Sandu a declarat, ca urmare a exploziilor de la Tiraspol, că e vorba de tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii. Președintele comisiei parlamentare securitate națională, Lilian Carp, spune că liderii politici de la Tiraspol nu doresc să se implice în vreun conflict, dar există și alte forțe acolo care urmăresc confruntarea.

LILIAN CARP, deputat PAS: "- Întâlnirea de aseară de la Varnița între reprezentanții Chișinăului și Vadim Krasnoselski cam ce ar putea să însemne? - A fost o întâlnire pentru a discuta agenda problemelor care sunt la zi, inclusiv despre alimentarea logistică a regiunii cu alimente, dar și cu problemele de securitate care există acum. Pentru simplul fapt că se comunică, se atenuează unele riscuri de securitate propriu-zisă. De aceea, decizia Chișinăului este să se comunice mai intens pentru a putea evita escaladarea situației în regiune."

Lilian Carp ne-a mai spus că întâlnirea s-a produs la inițiativa Chișinăului.

Despre discuțiile de la Varnița a comunicat și așa-zisa administrație prezidențială de la Tiraspol.

DECLARAȚIA LUI KRASNOSELSKI: "Întâlnirea de lucru a avut loc în satul Varnița. S-a discutat despre diverse aspecte legate de asigurarea securității, precum și subiecte de actualitate de pe agenda de negocieri în domeniul cooperării umanitare și economice dintre Transnistria și Republica Moldova."

Vicepremeirul Oleg Serebrian a avut azi întrevedere cu Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, și cu trimisul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Artur Dmochowski. Oficialii au vorbit despre ”ultimele evoluții pe problematica transnistreană, situația curentă în regiune și în Zona de Securitate, dinamica dialogului între Chișinău și Tiraspol”.

Opinia ta contează. Comentează!