Liderii socialiști și comuniști au marcat ceea ce ei numesc „împlinirea a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de naziști”
Politic 24 august 2023, 19:51 | 449

Astăzi, când Ucraina, țara care în plin război cu forțele de ocupație rusă, marchează Ziua Independenței, fruntașii socialiștilor și comuniștilor au mers, alături de ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la complexul memorial „Eternitate”. Cu flori și steaguri sovietice, aceștia au marcat ceea ce ei numesc „împlinirea a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de naziști”.

De dimineață, liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Igor Dodon împreună cu simpatizanții acestora și ambasadorul Rusiei la Chișinău au mers în coloană la Complexul memorial „Eternitate”, unde au depus flori. Evenimentul a fost comentat de Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, unde a scris că „operațiunea Iași-Chișinău a fost una dintre cele mai mari și mai acerbe operațiuni militare din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, acesta fiind o formulare utilizată doar de Moscova. Ulterior, Dodon a oferit un interviu pentru agenția de presă Ria Novosti, controlată de Kremlin.

IGOR DODON, ex-președinte al Republicii Moldova: "Noi mereu am sărbătorit și vom sărbători în continuare această zi - eliberarea Moldovei de naziști. Sunt tentative de a interpreta semnificația acestei zile, dar eu de când mă țin minte, aici, dar și la Șerpeni, oamenii au venit cu flori. Eu sunt încrezut că vom sărbători și în continuare această zi."

Ulterior, Dodon, Voronin și Vasnețov au mers la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”, unde au ținut discursuri privind semnificația evenimentului. Cei prezenți au adus zeci de steaguri pe care a fost imprimat simbolul Uniunii Sovietice - securea și ciocanul - interzis în mai multe țări. Precizăm că doar în istoriografia sovietică, 24 august 1944 a fost consemnată drept zi „a eliberării Moldovei de către Armata Sovietică”. Potrivit istoricilor, după operaţiunea Iaşi-Chişinău, în sudul Basarabiei şi în partea centrală s-a instituit un regim de ocupaţie al Uniunii Sovietice. An de an, partidele pro-ruse de la Chișinău marchează ceea ce ele numesc „eliberarea de sub fascism și de sub ocupația română”.

Opinia ta contează. Comentează!