Trimisul special Jurnal TV la Kiev l-a intervievat pe Mihailo Podoleak, consilier al șefului biroului președintelui Zelenski
Politic 29 aprilie 2022, 01:18 | 1682

Problema transnistreană trebuie rezolvată cât mai curând, spre binele tuturor. Este opinia Kievului, exprimată de consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak. Acesta a mărturisit că ”Ucraina nu înțelege poziția Chișinăului în această chestiune sensibilă”. ”Riscurile cresc. Transnistria astăzi începe să se manifeste ca o enclavă teroristă”, a spus Mihailo Podoleak. Declarațiile au fost făcute într-un interviu exclusiv acordat trimisului nostru special în Ucraina, Dumitru Garcaliuc.

MIHAILO PODOLEAK, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei: "Trebuie să înțelegeți că în orice caz va fi nevoie să fie luate anumite decizii, ca Rusia să nu aibă posibilitatea să vă atace. Transnistria astăzi începe să se manifeste ca o enclavă teroristă. Asta presupune riscuri mari pentru Republica Moldova. Am văzut asta ieri și alaltăieri. Chișinăul va trebui să ia o decizie juridică în privința existenței acestei enclave, numită Transnistria. Nu este o recomandare din partea mea. Moldova este un stat suveran capabil să ia propriile decizii. Riscurile pentru Republica Moldova au crescut considerabil. -Despre ce decizie vorbiți? -Nu știu. Republica Moldova trebuie să decidă de ce are nevoie de o enclavă alături, care nu poate fi gestionată în contextul dreptului internațional. -Ucraina înțelege strategia actuală a Moldovei? -Nu. Înțelegem că prezența acestei enclave presupune riscuri pentru Moldova. Ea poate atrage regiunea în acțiuni militare. Vedem asta. Dacă se întâmplă atacul din partea Transnistriei spre Ucraina, desigur ne vom apăra corespunzător, provocând daune maxime grupurilor care vor intra de pe teritoriul Transnistriei. Subliniez: distrugere maximă a forțelor, mijloacelor și forțelor umane. Considerăm că armata rusă luptă atât de prost, că noi vom distruge în cel mai dur mod toți reprezentanții forțelor rusești pe teritoriul Ucrainei."

Republica Moldova nu poate adopta o poziție neutră față de Rusia, zice Podoleak, întrucât rușii nu respectă normativele și tratatele internaționale, promovând o politică expansionistă agresivă. Mihailo Podoleak afirmă că Ucraina nu ia în serios declarațiile Tiraspolului privind atacurile care au avut loc în zonă recent. „Sunt niște provocări”, consideră consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.

MIHAILO PODOLEAK, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei: "Suntem cu siguranță pregătiți de absolut orice evoluție a scenariului din Transnistria. Suntem în contact cu partea moldovenească. Subliniez că (Republica Moldova - n.n.) e singurul subiect juridic recunoscut de noi. Transnistria astăzi poate utiliza orice declarații, dar ele nu vor fi interpretate de noi drept veridice. - De ce nu revocați cetățenia ucraineană a lui Vadim Krasnoselski? - O vom revoca dacă va fi nevoie. Nu înțeleg de ce anume astfel trebuie pusă întrebarea. Există un personaj, este altul. Ucraina are astăzi scopuri mult mai importante: să câștige războiul împotriva Federației Ruse. Nu cred că acest subiect este destul de important în contextul războiului. Vom revoca cetățenia, dacă va trebui. Nu văd o problemă. - Și Vadim Gușan are, la fel, proprietăți în Ucraina. De ce nu le confiscați? -El e cetățeanul Rusiei? -El e cetățean al Ucrainei. - E o întrebare foarte stranie. Este atât de important în contextul războiului împotriva Rusiei? Nu înțeleg. - Este regimul care a fost susținut de Federația Rusă. -Înțeleg. Există serviciile speciale ale Ucrainei, care acum lucrează în privința persoanelor care într-un mod sau altul sunt colaboraționiști sau fac jocul rușilor. Desigur, sunt pregătite listele cu diferite persoane, iar acestea, mai devreme sau mai târziu, fie vor ajunge sub sancțiuni, fie vor avea proprietăți confiscate. Nu putem vorbi despre o singură persoană."

Podoleak a confirmat că Ucraina este în așteptarea armelor promise de partenerii săi externi. De acest factor depinde evoluția războiului. ”Fără armament greu. Ucraina nu poate începe pe propriile teritorii ofensiva împotriva Rusiei, iar sancțiunile Europeni nu sunt suficient de dure, pentru a-l opri pe Putin. Dacă ar avea arme, Ucraina ar fi capabilă să-i alunge pe ruși din Europa!, a declarat Mihailo Podoleak.

MIHAILO PODOLEAK, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei: "Ucraina a demonstrat că are tot dreptul să decidă ce, cum și de ce se va întâmpla pe teritoriul său, dar și cu ce condiții este pregătită să sfârșească acest război. Astăzi Ucraina demonstrează Europei că o confruntare dură cu Rusia va permite formarea unui nou contur al securității în Uniunea Europeană."

Oficialul de la Kiev a precizat că negocierile cu Federația Rusă au loc non-stop în format online. Totuși, ofensiva Rusiei amână tot mai mult întrevederea față în față a negociatorilor, care cel mai probabil, va avea loc din nou la Istanbul. Ucraina nu va accepta niciun fel de concesii, a declarat Mihailo Podoleak pentru postul nostru de televiziune.

Opinia ta contează. Comentează!