Sfârșitul erei Castro
Externe 19 aprilie 2018, 14:27 | 2741

A venit sfârșitul clanului Castro în Cuba. La conducere vine un noul lider, Miguel Diaz-Canel, care nu este membru al familiei Castro și acest lucru se întâmplă pentru prima oară de la revoluţia din 1959. Populația nu se așteaptă la mari răsturnări de situație.

Adunarea Națională de la Havana a fost convocată într-o ședință plenară istorică de două zile, pentru a demara procedura în vederea desemnării următorului preşedinte al Cubei. Aflat la conducerea țării de zece ani, Raul Castro, în vârstă de 86 de ani, anunțase că nu va mai candida pentru un nou mandat și că va renunța la funcția de președinte, preluată de la fratele său, Fidel. El urmează să-i predea ştafeta succesorului său. Este vorba despre vicepreședintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, care de altfel, a fost singurul candidat la preluarea mandatului de președinte.

Pe insulă, tranziția nu a generat o prea mare implicare emoțională din partea localnicilor.

Totuşi, Raul Castro nu va renunţa la toate funcţiile sale. El va păstra conducerea partidului Comunist Cubanez până în 2021, pentru a ţine situaţia sub control, în contextul provocărilor presupuse de perioada de tranziţie. În timpul celor șase decenii de putere împărțită între frați Castro, de la revoluția din 1959, Cuba a fost asimilată numelui lor. Spre deosebire de predecesorii săi, Miguel Diaz-Canel este un civil, care a studiat ingineria electronică şi şi-a început cariera politică când nici nu împlinise 30 de ani. Mai târziu, el a devenit ministru al învățământului superior, când a fost propulsat în fruntea ierarhiei statului cubanez. El nu va avea o misiune ușoară, iar unele dintre cele mai mari provocări la care va trebui să facă față este economia cubaneză.

Opinia ta contează. Comentează!