Am putea avea referendum în Octombrie
Politic 18 martie 2024, 19:56 | 1352

Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova ar urma să fie organizat în luna octombrie. În urma acestuia va fi modificată și Constituția, a declarat astăzi președintele Maia Sandu, într-o conferință de presă. Șefa statului le-a sugerat deputaților să înceapă cât mai curând procesul de organizare a plebiscitului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Vreau să fac un apel către Parlamentul Republicii Moldova să inițieze procesul propriu-zis și să pornim organizarea referendumului în această toamnă."

Întrebată dacă există riscuri ca acest referendum să eșueze sau dacă există un plan de acțiuni în așa condiții, șefa statului a menționat că cetățenii trebuie să se informeze din surse sigure, iar falsurile despre Uniunea Europeană trebuie combătute.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Riscuri au existat și până astăzi și riscuri vor exista și în următorii 30 de ani. Asta nu înseamnă că noi trebuie să ezităm, eu cred că noi am ezitat în trecut ți ne-am lăsat opriți din drum, pentru că în mod normal ar fi trebuit deja să fim stat membru al Uniunii Europene, atunci când au intrat alte state din regiune și astăzi am fi fost într-o situație și economică, și din perspectiva securității, mult mai bune."

Pentru organizarea unui referendum constituțional este nevoie ca Parlamentul să adopte o decizie și, ulterior, Curtea Constituțională să se pronunțe dacă este sau nu o inițiativă constituțională. Președintele a menționat că Înalta Curte trebuie să vină cu o decizie cât mai curând.

Opinia ta contează. Comentează!