Viktor Orban și partidul său au obținut a treia victorie consecutivă în cadrul alegerilor legislative de duminica trecută. În mare parte, campania lui Orban s-a axat pe lupta împotriva migrației. Sub anonimitate, mai mulți jurnaliști de la televiziunea publică maghiară MTVA, au relatat pentru publicația britanică „The Guardian”, că rețeaua s-a concentrat pe știri negative despre refugiați și imigranți, insistând asupra legăturilor acestora cu criminalitatea și terorismul.

Observatorii internaționali au denunțat mai târziu campania electorală a lui Orban, pe care au catalogat-o drept una intimidantă și xenofobă și au notat că televiziunea publică a favorizat în mod clar coaliția de guvernământ, în contradicție cu standardele internaționale. Jurnaliștii maghiari sunt de părere că mesajele pentru televiziunea publică pentru care activează veneau direct de la guvern. Mai multe documente care au ajuns din greșeală pe mâna ziariștilor cu pricina, par să confirme implicarea guvernului.

Pe de altă parte, după victoria premierului Orban la alegerile legislative, mai mulți reprezentanți media au avut de suferit. Un cotidian privat din țară, care este și unul dintre cele două ziare de opoziţie cu frecvenţă zilnică din Ungaria, îşi va înceta apariţia, după 80 de ani de la înfiinţare. Asta în timp ce un post de radio la fel, își va sista activitatea, iar o altă televiziune va suferi modificări majore. De-a lungul anilor, Viktor Orban, un prorus, şi-a format un cerc trainic de oligarhi, care beneficiază de contracte cu statul și care, totodată, sunt vizați în numeroase anchete de corupție. Orban este cunoscut și pentru măsurile împotriva organizaţiilor nonguvernamentale. În urma scurtinului de duminică, acesta a dar de înțeles că va continua pe acelaşi drum ca şi până acum.