BNM a cerut sistemelor de plăți să înceteze orice activități legate de criptomonede
Economic 7 noiembrie 2022, 19:48 | 1137

Banca Națională a dispus tuturor prestatorilor de plată să nu accepte tranzacții cu monede virtuale. Un demers în acest sens al autorității de reglementare, datat cu 28 octombrie, a fost publicat de o companie de plată electronică a facturilor. Potrivit regulatorului, în pofida dezvoltării și creșterii rapide a pieței crypto, activitățile cu monede virtuale sunt asociate multiplelor riscuri.

Documentul enumeră o serie de riscuri, evidențiate de Banca Națională a Moldovei, inclusiv atragerea în activități ce contravin legii.

Banca Națională a Moldovei: "Activitățile de tranzacționare cu monede virtuale prezintă potențiale riscuri, inclusiv pentru persoane fizice, legate de volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, lipsa reglementării și a supravegherii tranzacțiilor, precum și riscul înalt de implicare în operațiuni de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Prin urmare, monedele virtuale nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ."

Se arată în comunicat. La fel, BNM a declarat că investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora, dar și la riscuri de a fi atrași în activități ilicite.

Banca centrală evidențiază că, deși în Republica Moldova nu există bază de reglementare și supraveghere a pieței activelor/valutelor virtuale, angajamentele furnizorilor serviciilor de plăți sunt determinate expres și trebuie să fie aplicate necondiționat. BNM a cerut sistemelor de plăți să înceteze orice activități legate de criptomonede, să nu stabilească nicio relație de afaceri ori să termine o relație de afaceri existentă.

Opinia ta contează. Comentează!