Știrile Curente

Meteo Horoscop
Undă verde pentru limba română
Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificarea a articolului 13 din Legea Supremă, privind limba de stat a Republicii Moldova, inițiat de fracțiunea parlamentară a PLDM. Astfel, sintagma „limba moldovenească” poate fi înlocuită cu „limba română”. Potrivit preşedintelui Curții Constituționale, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea din 5 decembrie 2013 a instituţiei. Atunci s-a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, unde se precizează că limba vorbită în Republica Moldova este română, prevalează asupra textului Constituţiei.  Liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că proiectul de lege urmează să fie înregistrat în Parlament pentru a fi supus tuturor procedurilor.
Documentul a fost semnat de către 34 de deputați din mai multe fracţiuni, cu excepția celor din PCRM şi PSRM. Pentru a deveni lege, însă, este nevoie de voturile a 67 de legislatori. Tudor Deliu a fost întrebat cum va reuși să găsească voturile necesare. În urma avizării proiectului de către Curtea Constituţională, şeful statului, Igor Dodon, a scris pe o rețea de socializare că ar putea fi organizat un referendum la acest subiect. Menționăm că, în decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independență, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează asupra textului Legii Supreme. 
31 October 2017 19:45 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64