Post Scriptum cu Alex Cozer: Experimentele lui Plahotniuc

Ilan Șor și partidul său au apărut în politică precum un experiment al lui Plahotniuc. Vă mai amintiți șocul din anul 2015, când Șor a ajuns direct din pușcărie la primăria Orhei. Cu toate că era cercetat în dosarul privind jaful din sistemul bancar și a stat chiar și o perioadă în penitenciar, Plahotniuc i-a permis să candideze în alegerile pentru funcția de primar al orașului Orhei, să utilizeze bani cu nemiluita în campanie și să câștige în ce era considerat până atunci un fief al alegătorilor proeuropeni. Dacă alegătorii din Orhei sunt gata să facă primar un infractor notoriu, jefuitor de bănci, înseamnă că și Plahotniuc putea fi ales aproape oriunde. Și experimentul a fost pus în practică în cadrul alegerilor parlamentare din 2019, când oligarhul devenit între timp lider PD și alți aproape 20 de plahotniuci mai mici, au câștigat în circumscripțiile uninominale.

De la apariția sa și până astăzi, partidul lui Șor a continuat să fie un experiment pentru Plahotniuc, cu care acesta făcea tot ce-și dorea. În 2016, spre exemplu, Plahotniuc i-a scos din cursă candidatul lui Șor la prezidențiale, pentru ca Dodon să câștige din primul tur. În aceeași logică a fost exclusă și Reghina Apostolova din alegerile din Chișinău, din 2018, ca în 2020, în circumscripția Hîncești să fie scos Balinschi pentru a câștiga socialistul Gațcan. Experimentul a fost aplicat, din nou, la alegerile locale din Bălți, acolo unde după scenariul vechi: resurse financiare cu nemiluita, promisiuni deșarte și deja cu mirajul Orheiului în vigoare, Marina Tauber a defilat, obținând aproape 50% din voturi. Excluderea sa din cursă, una logică la câte încălcări s-au comis în acea campanie, a fost însă în mod evident mult întârziată, dând astfel suficiente motive celor din Partidul Șor să se victimizeze.

Iar ce s-a întâmplat săptămâna trecută, trebuie dus până la capăt. Pentru că dacă Plahotniuc sancționa acțiunile ilegale ale lui Șor doar atunci când îi convenea, în schimb lăsând această grupare în restul campaniilor electorale, acum nu se mai poate opera cu jumătăți de măsură. Sunt convins că există suficiente motive ca această hidoasă creatură politică, care există prin manipularea și cumpărarea celor mai năpăstuiți și săraci cetățeni, să fie scoasă în afara legii. Altfel, vin peste mai puțin de 2 ani alte alegeri locale. Și nu mai am nicio îndoială că situația de la Bălți poate să se repete, doar că de data aceasta la nivel național, în zeci sau chiar sute de localități din țară. Mingea se află în terenul Ministerului Justiției, care, potrivit legislației, se poate adresa în instanța de judecată pentru a cere dizolvarea unui partid politic, dacă acesta activează prin căi sau mijloace ilegale. Și cum dacă nu mijloace ilegale pot fi considerate acțiunile lui Șor și acoliților săi, care au dus iată și la excluderea din alegerile din Bălți. În paralel, trebuie să vedem ce fac și procurorii patriei, cei care par să fi uitat că nu mai departe de jumătate de an în urmă, fostul lor șef, Alexandr Stoianoglo, numea grupare criminală membrii acestui partid politic. Grupare criminală care, iată, are în continuare nu mai puțin de 6 reprezentanți în Parlamentul țării. Cert este că trebuie să se intervină. Pentru că această modalitate de a face politică în Moldova, prin cumpărarea oamenilor și voturilor lor cu o sutime din banii care au fost furați tot de la ei, nu mai poate fi tolerată. Iar cei care invocă democrația și statul de drept atunci când caută scuze pentru a nu scoate în afara legii formațiunea lui Șor, trebuie să ne răspundă, mai întâi, în ce țară cu adevărat democratică mai sunt admise astfel de practici și partide politice care acționează într-un asemenea hal.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!