Persoane din Comrat loiale Kremlinului urmează să voteze sâmbătă, 27 mai, o rezoluție și amenință cu un referendum
Politic 25 mai 2023, 19:41 | 616

Mai mulți primari și consilieri locali din autonomia găgăuză solicită ca actele votate la Comrat să nu mai fie supuse controlului Cancelariei de stat. Cei din autonomie vor să aibă mai mulți reprezentanți la nivel legislativ, executiv și judecătoresc. Cerințele se regăsesc într-o rezoluție care ar urma să fie votată sâmbătă, 27 mai, de către așa-numitul „Congres” al autorităților locale din Găgăuzia. Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschi, dă asigurări că varianta finală a textului proiectului de rezoluție nu a fost definitivată. Analistul politic Anatol Țăranu spune că Moscova e „vioara principală în această orchestră care acum încearcă să îndeplinească o „operă” în autonomia găgăuză”.

La congresul de la Comrat care urmează să aibă loc pe 27 mai sunt invitați primari și consilieri locali din localitățile din regiune. Pe agendă va fi inclus un singur subiect - modul în care este respectată legea „Cu privire la statutul juridic special al autonomiei", care, potrivit organizatorilor, nu e respectată de autoritățile de la Chișinău. Potrivit rezoluției, deja elaborate, și care a apărut mai întâi în presa din Federația Rusă, participanții la congres vor veni cu o solicitare adresată Președinției, Parlamentului și Guvernului în care vor cere autorităților centrale:

Rezoluția Congresului deputaților autonomiei găgăuze: "Să înceteze imixtiunea în campania electorală din Găgăuzia prin amenințarea reprezentanților CEC de la Comrat cu dosare penale. Să ofere garanții autonomiei, potrivit cărora orice modificare a Legii privind statutul autonomiei poate avea loc doar după consultarea Adunării Populare de la Comrat. Să fie constituită o structură permanentă care ar soluționa disensiunile dintre autoritățile de la Chișinău și Comrat. Să solicite Consiliului Europei și OSCE monitorizarea respectării statutului autonomiei de către autoritățile centrale."

Se arată în rezoluția elaborată la Comrat. De asemenea, aleșii locali vor mai cere „crearea la Comrat a unei noi judecătorii care ar soluționa problemele ce ar rezulta din legislația adoptată la nivel local”. Potrivit analistului politic, Anatol Țăranu, Moscova e vioara principală în această orchestră care acum încearcă să îndeplinească o „operă” în autonomia găgăuză. Declarația fost făcută în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul nostru de televiziune.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Situația în Găgăuzia e foarte complicată și Chișinăul are nevoie de o abordare foarte serioasă a situației. În același timp, Chișinăul nu are de ce să se deranjeze. Situația se deosebește cardinal de ceea ce a fost la începutul anilor 1990, atunci când criza din Găgăuzia promitea să se prefacă într-un măcel. Astăzi, găgăuzii nu au această capacitate - în primul rând pentru că nu au susținere din exterior nemijlocit. Nu mai există divizia de la Bolgrad care poate să intervină și să destabilizeze complet, adică să dea o mână de ajutor militar găgăuzilor. Ei sunt acum izolați."

Mai mult, Țăranu crede că este complicat de înțeles acum cum vor evolua evenimentele în regiune, în situația când Curtea de la Comrat a validat mandatul bașcanului.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Bașcanul va fi membru al Guvernului. Deci, în Guvernul Republicii Moldova va sta un agent al Moscovei. Acum se vorbește despre faptul că bașcanul ar trebui să fie scos din Guvern. Asta ar însemna să încalci legea. Le-aș sugera celor de la guvernare o formulă - amendați legea! Bașcanul trebuie să rămână membru al Guvernului, dar participarea sa la ședința Guvernului trebuie să fie doar în cazurile în care se discută subiecte ce țin de Găgăuzia. În rest, nu are ce face în Guvern."

Luni, 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul Evgheniei Guțul, candidat din partea Partidului Șor, la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze. Asta chiar dacă poliția a publicat mai multe materiale video despre coruperea alegătorilor de către formațiunea politicianului fugar, Ilan Șor.

Opinia ta contează. Comentează!