Post Scriptum cu Alex Cozer: Guțul caută dreptate la Bruxelles

La aproape un an de zile după ce a câștigat așa cum a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul a apărut, în sfârșit, în fața presei. Doar că nu a făcut-o la Chișinău și nici măcar la Comrat, ci în afara țării. Așa-i că prima localitate ce v-a venit în cap e Moscova? Pentru că de acolo vin indicațiile și banii murdari. Ei bine, nici măcar acolo nu a apărut Guțul! Ci chiar la Bruxelles, în capitala Europei, centrul democrației și civilizației de pe Bătrânul Continent.

Într-o clădire din apropierea sediului Consiliului European, Guțul a organizat o conferință de presă în care s-a plâns pe actuala guvernare de la Chișinău și pe politicienii europeni care susțin Republica Moldova. Acum, imaginați-vă doar pe o clipă, cum ar fi ca la Moscova, a căror interese le promovează Guțul, să se ducă un politician, moldovean, european sau ucrainean și să încerce să organizeze o conferință de presă în care să-l critice pe Putin sau aliații săi, cum ar fi Iranul ori Coreea de Nord. Desigur, nu ar avea nicio șansă. Mai degrabă ar fi aruncat într-o pușcărie sau, în cel mai fericit caz, ar fi expulzat din Rusia cu interdicție de intrare pe viață.

Dar, așa e cu Uniunea asta Europeană. Democrația este sfântă. Drepturile oricui sunt respectate. Inclusiv a unor astfel de specimene, care lucrează pentru interesele unui stat criminal, ce ucide zilnic oameni și distruge o țară.

De altfel, așa-zisa conferință de presă nu a fost nimic altceva decât o butaforie. O înscenare organizată de un așa-zis ONG care nu a mai avut vreo activitate de vreo 4 ani și care s-a reactivat acum, angajat fiind de Șor. Cei care au participat la scenetă pe post de jurnaliști, îi lăudau calitățile remarcabile, o întrebau cu ce se ocupă și chiar salutau faptul că este femeie.

Singurul care a pus colegul câteva întrebări incomode a fost un coleg de-al nostru, iar la acestea, Guțul a răspuns… Dar mai bine vedeți singuri cum a făcut-o.

Rușinos, lamentabil, penibil chiar. Și oamenii ăștia susțin că ar reprezenta cetățenii Republicii Moldova. Că le-ar dori bine, că s-ar afla în slujba lor. De fapt, din cauza unora ca ei, țara asta și e acolo unde e, vulnerabilă, săracă, coruptă și încă departe de valorile europene. Valori de care iat-o bucurându-se și una ca Guțul și de care abia acum încercăm și noi ușor-ușor să ne apropiem.

Iar ce ține de cetățenii acestei țări, cei care, manipulați, furați și sărăciți de-a lungul timpului de astfel de specimene, mințiți de propagandă, încă mai au îndoieli că viitorul nostru poate fi doar în marea familie europeană. Voi vedeți că până și una ca Guțul fuge la Bruxelles în căutarea a ceea ce consideră ea că ar fi dreptate? Și că se bucură de absolut toate libertățile acolo? Ceea ce e interzis la Moscova.

Și că tot a vorbit acolo, aceasta, de drepturile minorității găgăuze. Nicio țara, uniune, confederație, în lumea asta nu oferă inorităților naționale mai multe drepturi precum o face Uniunea Europeană. Uitați-vă de câte drepturi se bucură minoritățile din România, cele din Germania, Italia sau orice alt stat european. Pot să-și păstreze și promoveze limba, identitatea, cultura, iar în sensul acesta și mai beneficiază de fonduri consistente.

Ce se întâmplă cu minoritățile în Rusia? Ce drepturi pot avea reprezentanții lor, când nici măcar rușii nu mai au vreunul? Dar, dacă vreți exemple, uitați-vă la Cecenia, la Daghestan, la tătarii din Crimeea ocupată sau la bureații trimiși pe front în prima linie precum carnea de tun.

Deschideți ochii. Încercați să analizați, să gândiți! Și veți vedea cum stau într-adevăr lucrurile.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!