Post Scriptum cu Alex Cozer: Minciuna, în adn-ul lui Putin

Există oameni, și destul de mulți, care par să se fi născut cu minciuna în ADN. Mint atât de mult, în situații atât de evidente, cu o seninătate absolută, că-ți creează impresia că cred chiar și ei în neadevărurile pe care le spun.

Asta se întâmplă și pentru că nu există în jurul lor oameni care să le spună deschis că mint. Care să-I contrazică prin prezentarea evidentului adevăr. Care să le spună verde-n ochi cum stau lucrurile. Iar aici ajungem la o altă categorie de oameni, care par să se fi născut fără coloană vertebrală, a căror principală caracteristică este lingușirea, care acceptă și diseminează minciuna.

Aceasta este caracteristic societăților dictatoriale, unde democrația este o necunoscută sau cel puțin profund viciată, iar civilizația și libertatea sunt străine.

La un caz emblematic în acest sens am asistat recent în Rusia. Bine, acolo se întâmplă zilnic astfel de lucruri, dar mă voi referi în special la această situație, pentru că ne vizează direct pe noi. La un așa-zis forum, organizat de sângerosul Putin, cel născut cu minciuna în ADN-ul său, printre multitudinea de figuranți aplaudaci a participat și un individ de la Chișinău. Îl cheamă Starîș.

E deputat. Anterior își zicea jurnalist, lucrând mai mulți ani la postul public de televiziune, iar apoi trecând direct în slujba lui Voronin. Cu toate că a trăit mai bine de jumătate de secol în Moldova, în continuare nu poate să vorbească limba țării care a ajuns să-l facă chiar și ditamai deputatul. Ba mai mult, lucrează la greu împotriva intereselor propriului stat.

Starîș este același individ care acum un an, când Putin ucidea fără niciun fel de remușcare mii de copii ucraineni și le viola mamele prin barbarii săi, mergea tot la Valdai doar pentru a-I transmite salutări și profund respect din partea copiilor să sociopatului de la Kremlin.

Iar acum a mers din nou pe post de figurant, de data aceasta să-l întrebe pe Putin care ar fi soluția ca moldovenii să nu mai sufere din cauza „conflictelor între marile puteri”.

Desigur, în stilui caracteristic, Putin s-a lansat într-un nou amalgam de minciună și manipulare. Cel mai mare însă e cu referire la aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Gaze care, spune Putin, vin în continuare din Rusia așa cum au și venit și înainte.

O minciună absolută, în condițiile în care, pe malul drept al Nistrului deja de un an de zile nu mai ajunge gaz rusesc, iar acest lucru este evident pentru toată lumea, deoarece chiar Moscova a fost cea care, de la 1 octombrie 2022, a micșorat livrările de gaze către țara noastră la doar 5,7 milioane de metri cubi zilnic, mult sub necesarul de consum al întregii țări.

Cred că vă reamintiți bine cum anul trecut, pe vremea asta, căutam cu disperare surse alternative de gaz, deoarece ceea ce livra Rusia era insuficient și se încerca împărțirea cantităților către ambele maluri ale Nistrului. Până la urmă s-a decis ca toată cantitatea de gaze livrată de ruși să rămână în Transnistria, pentru necesitățile de acolo și producerea de energie electrică. Apoi au început achizițiile din surse europene. La prețuri de piață, mari, este adevărat, anul trecut, dar în prezent la unele mult mai accesibile decât ceea ce ar prevedea formula rusească din înțelegerea semnată de Spînu și Miller în 2021.

Este fals și celălalt narativ al propagandei rusești. Precum că noi am cumpăra acum tot gaz rusesc, doar că prin intermediari. Achizițiile din ultimele luni s-au făcut în mare parte din Grecia. Țară în care intră gaze din diferite destinații, inclusiv lichefiate. Iar ponderea celor rusești a coborât mult sub 10% în acest an, adică sub și ceea ce consumă doar Grecia.

Mai mult decât atât, prețul mediu al gazelor cumpărate în ultimele luni este de aproximativ 420 de dolari pentru mia de metri cubi, mult sub cel prevăzut de așa zisa formulă cu Gazprom, în jurul a 700 de dolari.

Așadar, asistăm la noi porții de manipulare crasă, care pornește de această dată chiar din gura lui Putin, amplificată de sabotorii și figuranții săi care au toți împreună un singur scop, de a ne bloca desprinderea definitivă de controlul rusesc și de a ne ancora în lumea liberă, civilizată și prosperă.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!