În Africa de Sud a fost descoperită o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, deosebit de contagioasă
Externe 26 noiembrie 2021, 17:03 | 914

În Africa de Sud a fosr descoperită o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2. Experții afirmă că aceasta este deosebit de contagioasă. Organizația Mondială a Sănătății se reunește într-o ședință specială. Marea Britanie, Italia și Germania au interzis accesul călătorilor din Africa de Sud.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită provizoriu B.1.1.529, a fost descoperită în Africa de Sud şi, potrivit specialiştilor, are un potenţial de răspândire foarte rapidă. În plus, nu se ştie dacă vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente împotriva acestei noi variante.

În aceste condiţii, mai multe state europene au luat deja măsuri precum interzicerea accesului călătorilor provenind din Africa de Sud. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că va propune ţărilor comunitare să suspende zborurile către regiunea Africii de Sud din cauza apariţiei unei noi variante a virusului COVID-19. Marea Britanie a anunţat că a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe și Lesotho, începând de vineri de la ora 1200 GMT, iar călătorii britanici care se întorc din aceste destinaţii vor trebui să intre în carantină.

Varianta a fost descoperită şi în Botswana şi Hong Kong, dar Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că nu a fost detectat niciun caz în Marea Britanie. Singapore s-a alăturat rapid Marii Britanii, iar ministerul sănătăţii a declarat că va restricţiona sosirile din Africa de Sud şi din ţările învecinate, ca măsură de precauţie.

Italia a impus o interdicţie de intrare pentru persoanele care au vizitat un grup de state din Africa de Sud, inclusiv Africa de Sud, în ultimele 14 zile. Japonia a înăsprit, de asemenea, controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud şi alte cinci ţări africane.

Ţările europene au extins deja vaccinările de rapel şi au înăsprit restricţiile, în timp ce continentul se luptă cu un al patrulea val de coronavirus, condus de varianta Delta mai cunoscută, multe ţări raportând creşteri zilnice record ale numărului de cazuri.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19. Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ''extrem de ridicat'' de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ''preocupante'' de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Opinia ta contează. Comentează!