În plantațiile de căpșune se muncește acum din zori până seara târziu, ca fructele să fie culese la timp util
Social 23 mai 2025, 20:43 | 2009

În plantațiile de căpșune se muncește acum din zori până seara târziu, ca fructele să fie culese la timp util și să-i bucure pe consumatori. Forfotă mare e în aceste zile și la plantația lui Sergiu Țîgulea din satul Bărboieni, raionul Nisporeni. În serele familiei Țîgulea cresc trei soiuri de căpșuni, aduse din Italia. Antreprenorul spune ca în acest an, recolta va fi vândută exclusiv pe piața locală, pentru că există o mare cerere.

Sergiu Țîgulea și doi frați ai săi au moștenit dragostea pentru pământ de la părinții lor. De peste 20 de ani, familia se ocupă de agricultură și au mai multe plantații. Acum doi ani, fraților le-a venit ideea să caute soiuri bune de căpșune.

SERGIU ȚÎGULEA, antreprenor: "Înființarea acestei plantații a venit mai mult ca o necesitate, pentru că știm cu toți, căpșunele sunt primele fructe. Ele sunt permanent dorite pe piață. Am optat pentru material săditor calitativ, l-am importat din Italia, de la firme specializate în producerea materialului săditor. Avem soiuri de căpșune „Clery”, „Sibilla”, „Aprica”, soiuri europene."

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "De când serele familiei Țîgulea s-au înroșit, lucrul nu se mai sfârșește. De la primele ore ale zilei, soții și echipa de muncitori sunt aici, la culesul căpșunelor, pentru ca fructele dulci și aromate să ajungă pe masa consumatorilor."

Femeile care muncesc în serele de aici spun că se bucură când căpșunii, de care au îngrijit anul împrejur, au dat recoltă atât de frumoasă.

Antreprenorii spun că în acest an recoltarea a început mai târziu din cauza înghețurilor. Chiar și așa, fructele nu au avut de suferit, datorită sistemului de protecție.

ALINA ȚÎGULEA, antreprenoare: "Având soiuri și timpurii, și soiuri tardive, acest fapt ne permite ca recoltarea să dureze circa o lună de zile și suntem competitivi față de cei care nu au un sistem de tip protejat."

SERGIU ȚÎGULEA, antreprenor: "Culesul a început mai târziu, am avut parte de înghețuri, perioade mai reci a timpului, ploi. Din start, am optat la înființarea acestei plantații ca să avem mai puține provocări. Pentru a minimaliza provocările, noi am optat din start pentru solare, spațiu protejat, ceea ce ne permite și pe timp de ploaie să recoltăm."

Datorită certificării Global GAP pe care au obținut-o, anul trecut, o parte din recoltă a ajuns și pe piața din România. În anul curent, producția este exclusiv pentru piața locală, spune antreprenorul. În 2024, de pe un hectar s-a cules circa 20 de tone.

Opinia ta contează. Comentează!