Banca Mondială, despre economia Moldovei
Economic 9 aprilie 2020, 15:31 | 1490

Politicile publice decisive în prioritizarea investițiilor și sprijinul acordat companiilor și cetățenilor vulnerabili au o importanță critică pentru reducerea impactului pe care îl va avea pandemia de COVID-19 asupra economiei. Este una dintre concluziile raportului privind prognoza economică actualizată, realizat de Banca Mondială pentru Europa și Asia Centrală. Instituția financiară internațională prognozează o scădere a PIB-ului Republicii Moldova cu 3,6 - 7,1 la sută.

Raportul Băncii Mondiale arată că în Republica Moldova, la fel ca în alte țări din regiune, economia va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu al treilea trimestru al anului. Pe lângă sistarea temporară a activităților economice și pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii virusului în Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export din cauza perturbării rețelelor de aprovizionare globale și regionale și a reducerii numărului de călătorii și al turiștilor, precum și a transferurilor de bani.

RAPORTUL BĂNCII MONDIALE/Sursa: www.worldbank.org

Cu toate acestea, dacă răspândirea virusului va persista și după cel de-al doilea trimestru al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe, care vor duce la o recesiune mai profundă și la pierderi de lungă durată în ceea ce privește producția și locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se va ameliora în urma pandemiei.

În document se mai arată că Banca Mondială finalizează un program de activități pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze și să diminueze impactul crizei. Asta se va face inclusiv prin intermediul unui proiect de urgență în valoare de 57,4 milioane de dolari, menit să sprijine necesitățile imediate ale sectorul sănătății în combaterea pandemiei, dar și să susțină gospodăriile și lucrătorii care-și pierd locurile de muncă, prin acordarea ajutoarelor sociale. Amintim că și Uniunea Europeană a alocat 140 de milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Republicii Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus. Marți, Igor Dodon a anunțat, cu referire la prognozele Ministerului Finanțelor, că economia Republicii Moldova intră în recesiune și că în acest an PIB-ul se va reduce cu 3 la sută, în cel mai optimist scenariu. 

Opinia ta contează. Comentează!