Post Scriptum cu Alex Cozer: Am reușit în ciuda lor

Astăzi este o zi tristă. Foarte tristă chiar. Dar e tristă pentru cei care întotdeauna au făcut tot posibilul să blocheze Republica Moldova de pe calea sa firească, cea de rupere definitivă de trecutul barbar și corupt, care a adus aici multă sărăcie, mizerie, dezinformare și care, la rândul lor, au provocat lipsă de demnitate și curaj.

Vă mai amintiți cum în ultimele săptămâni jubilau tot felul de personaje care prin de podcasturi, declarații ticluite altundeva și citite de pe promptere, prevesteau eșecuri, rușini, dezastre? Că, vezi Doamne, Uniunea Europeană ne va refuza, că nu vom obține demararea negocierilor de aderare, care chiar plusau și prevesteau sfârșitul blocului comunitar, pentru că acolo nu ar mai exista unitate. Ei abia așteptau ca liderii de la Bruxelles să se împiedice de portavocea lui Putin din UE, Victor Orban, și să blocheze procesul de aderare al nostru și al Ucrainei. Și când spun ei, mă refer la așa ziși politicieni, așa-ziși jurnaliști, sponsorizați deja și deschis de către criminalii fugari, așa-ziși judecători, procurori, biznesmani, cei care au parvenit pe seama sărăciei, corupției și lipsei de predictibilitate în care trăia acest stat.

Kremlinul și sabotorii săi au făcut tot posibilul să împiedice enormul succes obținut aseară de Chișinău și Kiev prin demararea negocierilor de aderare. Scopul lor primordial a fost ca printr-un un „Nu” venit de la Bruxelles, să demoralizeze liderii din cele două țări, precum și cetățenii ucraineni și moldoveni. Propaganda deja avea pregătite tone de texte, discursuri, declarații, în care să spună că am fost abandonați de Europa, că nimeni nu ne vrea acolo, că nu suntem suficienți de buni pentru a începe negocierile, că politicienii sunt prea corupți și incompetenți, și nu și-au făcut corect treaba. Și multă-multă altă propagandă și manipulare.

Iată însă că nu s-a întâmplat așa. Și până la urmă solidaritatea și rațiunea au triumfat. Suntem deja în negocieri de aderare la UE. Și asta înseamnă enorm pentru noi, pentru ucraineni, pentru această zonă a lumii atât de atacată în această perioadă și pe care rușii o vor distrusă, îngenuncheată și supusă lor.

Este un imens succes al diplomației noastre și europene. Al președintelui ucrainean Zelenski, care a mers până în capitala Argentinei pentru a da ochii cu Orban, a-l înfrunta și a-I spune adevărul în față. Al diplomației moldovenești, în frunte cu președinta și ministrul de externe, care au făcut adevărate tururi de forță prin capitalele europene, convingând mulți lideri sceptici în privința Republicii Moldova, amintindu-le unora chiar, că noi existăm, contăm, că suntem europeni și că merităm să facem parte inclusiv oficial din familia europeană.

Obținerea noului nostru statut în procesul nostru de integrare înseamnă, în primul rând, că dacă ne facem bine treaba, în maximum 6-7 ani putem deveni membri ai Uniunii Europene. Așa cum s-a întâmplat cu România, cel mai apropiat exemplu pentru noi. Dar mai înseamnă și că vor veni ani în care fondurile pentru dezvoltare devin și mai accesibile și consistente, în care relațiile comerciale cu piața europeană vor fi și mai strânse. Începutul negocierilor înseamnă și o implicare mai activă, la toate nivelurile, a prietenilor și partenerilor noștri europeni în procesul de reformare și dezvoltare, atât de necesare și așteptate pentru țara noastră. // Dar dincolo de toate și poate cel mai important în acest moment, înseamnă o uriașă injecție de moral. În primul rând pentru brava apărare ucraineană. Care ține piept barbariei, dictaturii și sărăciei, apărând libertatea, democrația și civilizația.

Însă și pentru moldoveni, în special cei care cad mai ușor pradă propagandei și manipulării. Este încă un semnal clar că noi contăm, putem sta cu capul sus și că ne aducem contribuția la securitatea europeană. La viitorul blocului comunitar. La pacea și dezvoltarea globală.

Și acest succes va mai aduce și ceva tăcere în rândurile celor care urăsc Moldova. Marea lor parte de aici, dintre noi. Care și-au dorit să eșuăm. Țineți cont de ei și fiți mai atenți la ce vor spune și face în viitor. Să ne bucurăm, desigur, pentru noi, dar să o facem și în ciuda lor, pentru că și de data aceasta adevărul, solidaritatea și unitatea au triumfat.

Curaj, Ucraina! Hai, Moldova!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!