Centrul „Expert-Grup” a prezentat un studiu privind impactul Covid-19 asupra economiei
Economic 8 aprilie 2020, 19:49 | 1441

Pandemia de coronavirus și restricțiile impuse reprezintă o nouă sursă de riscuri pentru economia Republicii Moldova. ”Ne putem aștepta la un șoc chiar mai puternic decât cel din 2009”, se arată într-un studiu prezentat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”. În astfel de condiții, din partea statului se cer acțiuni hotărâte, consideră autorii studiului.

Economiștii Centrului ”Expert-Grup” spun că marea majoritate a sectoarelor economiei naționale se confruntă deja cu o scădere drastică a vânzărilor și a veniturilor din cauza imposibilității de a-și desfășura activitatea obișnuită. În plus, anumite categorii de cetățeni precum deținătorii de credite, chiriașii, emigranții care se întorc acasă sau lucrătorii din economia informală nu au o protecție socială în timp de criză.

ADRIAN LUPUȘOR, director executiv al ”Expert-Grup”

E o criză care urmează să se propage în mai multe etape cu ramificații destul de pronunțate și fiecare din aceste etape necesită acțiuni ferme din partea statului. Este o criză diferită față de alte crize economice și sociale, deoarece nu este indusă de așa-numitul ciclu economic.

Experții spun că Guvernul, Banca Națională și alte autorități trebuie să întreprindă acțiuni decisive și la timp pentru a minimiza efectele crizei. De responsabilitate trebuie să dea dovadă și agenții economici.

DUMITRU PÂNTEA, economist al ”Expert-Grup”

Pe dimensiunea gospodăriilor casnice, criza va duce la pierderea locurilor de muncă pentru mai multe persoane. De asemenea, ca urmare a reducerii remitențelor, veniturile disponibile a gospodăriilor casnice va scădea. Cel puțin 500 de mii de persoane au câte un împrumut sau un credit bancar, ceea ce vorbește despre faptul că moldovenii nu prea au economii puse de-o parte, dar mai degrabă au credite.

Sergiu Gaibu, director de program la Expert-Grup, atenționează că în eforturile de combatere a crizei economice, statul nu trebuie să finanțeze aceleași companii și să sprijine aceleași sectoare. El mai spune că din cauza caracterului global al crizei, nu ne putem aștepta la investiții mari în perioada următoare și din acest motiv trebuie stimulate afacerile mici și mijlocii, iar regulile pentru micii antreprenori trebuie să fie simplificate. La video-conferință a participat și consilierul prim-ministrului Ion Chicu.

OLEG TOFILAT, consilierul premierului Chicu

În linii mari, pozițiile noastre sunt foarte apropiate de cele ale autorilor, doar că noi suntem ceva mai ”largi”. Viziunea de bază a premierului este că noi trebuie să vedem în această criză în primul rând o oportunitate și să încercăm să luăm măsurile necesare pentru a transforma problemele noastre într-o oportunitate.

Consilierul lui Chicu a mai spus că cele mai importante acțiuni ale Guvernului vor fi întreprinse mai aproape de sfârșitul crizei provocate de coronavirus. Potrivit lui Oleg Tofilat, trebuie introduse taxe adecvate pe imobile, pentru a spori încasările la bugetul de stat și ar trebui elaborat un pachet de ajutor pentru business-ul mare. În context, secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a menționat că unele companii deja s-au adaptat restricțiilor impuse, iar comerțul on-line a înregistrat o creștere, cu 30 la sută. Pe de altă parte, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, a atenționat că numărul șomerilor ar putea să se dubleze sau chiar să se tripleze în perioada următoare. 

Opinia ta contează. Comentează!