Antony Blinken a ajuns astăzi la Kiev, unde s-a întâlnit cu Vladimir Zelenski și Dmitro Kuleba
Externe 19 ianuarie 2022, 20:26 | 675

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns astăzi la Kiev. El are programate discuții cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski şi cu ministrul de externe, Dmitro Kuleba. Vizita lui Blinken face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, scrie AFP.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat american: "Sunt peste 100.000 de soldați la hotare și în acest sens amenințarea la adresa Ucrainei este una fără precedent. Am declarat tranșant că dacă Moscova alege să-și reia agresiunile împotriva Ucrainei, va urma un răspuns și consecințe severe, și nu doar din partea SUA, dar și țările europene."

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru sporirea asistenţei militare acordate Ucrainei. ”Înţelegem că pentru a avansa rapid, pentru a moderniza armata, este nevoie de ajutor, mai ales în aceste timpuri dificile'', a adăugat şeful statului ucrainean. Statele Unite au anunţat suplimentarea cu 200 de milioane de dolari a asistenţei pentru securitatea Ucrainei.

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock. După ce marţi secretarul de stat a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva.

Blinken a subliniat rolul important al democraţiei în depăşirea crizei actuale. Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina, a precizat secretarul de stat american.

În ultima perioadă tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile de săptămâna trecută între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete. ”Este o situație extrem de periculoasă”, a declarant marți seara Jens Psaki, purtătorul de cuvânt al președintelui Statelor Unite ale Americii.

JEN PSAKI purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "Președintele Putin a creat această criză, dislocând o sută de mii de soldați de-a lungul frontierei ucrainene, inclusiv forțe în Belarus pentru exerciții și testări adiționale la frontiera de est a Ucrainei. Credem că este o situație extrem de periculoasă. Suntem în situația în care Rusia ar putea ataca Ucraina în orice clipă. Ceea ce urmează să facă secretarul Blinken este să accentueze clar că mai există o cale diplomatică. Este decizia lui Putin și a rușilor dacă vor să sufere consecințe economice severe sau nu. Poziția noastră a fost extrem de clară de la început. Există două căi: dacă rușii nu acceptă calea diplomatică, consecințele vor fi extrem de grave."

Nicio opţiune nu este exclusă de partea americană, a declarat Jen Psaki în contextul posibilității excluderii Rusiei din "Swift", un circuit securizat de viramente bancare internaţionale.

Rusia neagă că ar fi pregătit un atac asupra Ucrainei și solicită garanții de securitate din partea Statelor Unite că NATO nu se va extinde către Est şi nu va include foste republici sovietice. NATO intenționează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia în vederea edificării unei soluții acceptabile pentru ambele părți.

Opinia ta contează. Comentează!