Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia a anunţat „strategia pentru victoria belaruşilor”
Externe 10 februarie 2021, 15:41 | 1080

După şase luni de proteste împotriva puterii de la Minsk, opoziţia din Belarus a prezentat o strategie de înlăturare a lui Aleksandr Lukaşenko de la putere. Planul prevede proteste împotriva regimului, presiuni internaționale, dar și negocieri secrete între opozanți și membrii guvernului.

Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a anunţat "strategia pentru victoria belaruşilor", care include pregătirea de noi proteste la nivel naţional începând din martie, precum şi alte măsuri care să genereze schimbarea.

SVETLANA TIHANOVSKAIA lidera de opoziție în Belarus: "Mai mulți profesioniști. Mai mulți oficiali ai securității care au părăsit sistemul sau îi ajută pe alții să lupte împotriva regimului intern. Mai multe platforme și structuri care reprezintă vocea poporulului. Mai multe acțiuni de solidaritate. Mai mulți parteneri internaționali. Mai mult suport intern și extern. Mai multe platforme de informare și mai multe instrumente de securitate."

Totuși, pentru a se ajunge la noi alegeri, reprezentaţii guvernului belarus şi cei ai mişcării pentru democraţie ar trebui să se aşeze, în secret, la masa de negocieri, se menţionează în plan.

SVETLANA TIHANOVSKAIA lidera de opoziție în Belarus: "Dacă lucrăm împreună cu toții, până la sfârșitul primăverii vom avea o poziție puternică pentru dialog. În luna mai, vom începe negocierile cu reprezentații vechiului sistem și vom învinge cu siguranță."

Pentru ca acest lucru să se întâmple, regimul Lukaşenko trebuie slăbit şi mai mult - de exemplu, prin presiuni internaţionale, se arată în documentul citat. Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi. Victoria lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind una obţinută prin fraudă, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare.

SVETLANA TIHANOVSKAIA lidera de opoziție în Belarus: "Jumătate de milion de protestatari a fost jefuit de regim. Mii de belaruși și-au sacrificat libertatea și sănătatea. Zeci au plătit cu viața, iar sute au devenit prizonieri politici. Toți aceștia sunt eroii schimbării."

De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

PETER STANO: "Este inacceptabil ceea ce am văzut în procesul electoral. Sunt acte incredibile de hărțuire și reprimare împotriva candidaților din opoziție și a echipelor lor, a jurnaliștilor, bloggerilor, activiștilor și a protestatarilor pașnici. Nivelul de violență brutală este inacceptabil. Condamnăm aceste acte și cerem autorităților din Belarus să îi elibereze pe toți cei deținuți ilegal."

În momentul de vârf al protestelor, în stradă au ieşit sute de mii de persoane. Câţiva manifestanţi au fost ucişi, sute au fost răniţi, iar mai multe mii au fost închişi.

Protestele continuă, dar au scăzut în intensitate, în contextul în care mulţi susţinători ai opoziţiei au fost trimişi la închisoare sau au fost nevoiţi să plece din ţară, ca Tihanovskaia.

Opinia ta contează. Comentează!