Un grup de lituanieni a intentat o acţiune în justiţie împotriva fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov
Externe 14 ianuarie 2022, 16:06 | 620

Un grup de lituanieni a intentat o acţiune în justiţie împotriva fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Acesta este acuzat de crime împotriva independenţei Lituaniei, în timpul sângerosului atac al armatei ruse din 13 ianuarie 1991, informează AFP. În 2019, un tribunal lituanian a condamnat zeci de responsabili din perioada sovietică pentru crime de război, însă procurorii au refuzat să-l ancheteze pe Mihail Gorbaciov, astăzi în vârstă de 90 de ani.

În timpul acelui atac, 14 civili neînarmaţi şi-au pierdut viaţa şi pese 700 de persoane au fost rănite.

Mii de militanţi pro-independenţă s-au adunat în jurul turnului Radioteleviziunii şi altor clădiri-cheie din capitala Lituaniei, pentru a împiedica preluarea controlului de către ruşi.

Reclamanţii afirmă că fostul lider al Uniunii Sovietice avea control asupra armatei, dar nu a oprit "crima internaţională" împotriva lituanienilor. "Este clar că acţiunile forţelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov", a declarat unul dintre reclamanți, care şi-a pierdut în ianuarie 1991 tatăl.

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al apărării, Dmitri Iazov, decedat în 2020. În timp ce mai mulţi responsabili lituanieni din perioada sovietică au fost trimişi la închisoare, alţi suspecţi au scăpat în Rusia şi în Belarus.

Lituania şi celelalte două ţări baltice, Letonia şi Estonia, au obţinut recunoaşterea internaţională a independenţei lor mai târziu în 1991, după cinci decenii de ocupaţie sovietică, înainte de a adera la Uniunea Europeană şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord în 2004, amintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE