UE, alături de Moldova și Ucraina
Politic 1 iunie 2023, 19:39 | 627

„Amenințarea rusă în Republica Moldova este palpabilă, iar Moscova vrea să submineze încrederea cetățenilor moldoveni prin intermediul războiului hibrid”. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, în cadrul Sesiunii Plenare a Summitului Comunității Politice Europene. De asemenea, oficialul a subliniat că Republica Moldova este un exemplu pentru întreaga familie europeană. Ce declarații au mai făcut oficialii europeni, știe colega noastră Iulia Sarivan.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Este o plăcere și o onoare să vă găzduim atât de mulți astăzi, aici în Moldova, în împrejurimile senine ale Castelului Mimi. Pacea, liniștea acestui loc sunt în contradicție cu războiul violent care se desfășoară chiar dincolo de frontieră. Decizia noastră de a ne reuni astăzi aici la al doilea Summit a Comunității Politici Europene la doar 20 de km de granița cu Ucraina este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporului ucrainean, care luptă în continuare pentru libertate, valori europene și pentru viitorul continentului. Astăzi am deosebita onoare sa-i urez bine venit președintelui Zelenski care a condus poporul ucrainean în această luptă."

Maia Sandu a precizat că summitul găzduit de Republica Moldova face posibilă identificarea unor soluții, de către statele europene, pentru a readuce pacea pe continentul european. Iar președintele României, Klaus Iohannis, a transmis în discursul său că cetățenii Republicii Moldova nu sunt singuri în fața pericolelor externe.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Trebuie să facem în așa fel încât sprijinul nostru să fie cât mai vizibil pentru cetățenii Republicii Moldova. Ei trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste de succes în Moldova. Dragi colegi, domnul președinte Zelenski, acest Summit trebuie să reafirme sprijinul nostru de nestrămutat și pentru poporul ucrainean în combaterea agresiunii rusești și reconstruirea unei păci, întemeiate pre principiile Cărții Națiunilor Unite."

La rândul său, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenschi, a cerut ca Ucraina să fie admisă cât mai curând ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și NATO. Zelenski a mai spus că statul agresor, Rusia, țintește noi teritorii și ar trebui să-și retragă cât mai curând militarii din regiunea transnistreană.

VOLODIMIR ZELENSCHI, președintele Ucrainei: "Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să-i înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului NATO. Avem războaie înghețate pe teritorii vecine. De exemplu de ce există armata rusă în Transnistria? Kremlinul trebuie să dezghețe situația în Moldova. Această situație este tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns. Toate țările care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie să se alinieze cu UE și cu NATO. Nu avem decât 2 alternative - fie un război deschis, fie ocupație din partea Rusiei pas cu pas. Vedem ce se întâmplă în Belarus, Georgia. Națiunile sunt târâte în stare de lipsă de legalitate."

Prim-ministrului Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a punctat că Moscova este cea care vrea să submineze încrederea cetățenilor moldoveni prin intermediul amenințărilor hibride, iar ca acest lucru să ia sfârșit, Ucraina trebuie să câștige războiul pornit de Rusia.

MARK RUTTE, prim ministrul Regatului Țărilor de Jos: "Va trebui să extindem coaliția PATRIOT în care participă patru țări, pentru că am văzut ce poate face acest sistem pentru a proteja cetățenii. Avem nevoie de mai multe țări care dispun de acest sistem și să se implice. Vom încerca să convingem cât mai mulți parteneri. Cred că nu trebuie să vă spun cât de mare este miza. Vedem în fiecare zi imagini din Kiev dar și din alte orașe."

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a menționat că liderii europeni participă la acest summit pentru a reaminti că Europa nu reprezintă doar un „club” și nu se rezumă doar la reguli sau interese, ci este înainte de toate este o civilizație întemeiată pe principiul libertății, egalității, solidarității și a statului de drept. De asemenea, Meloni a declarat că Italia va susține Chișinăul, Kievul și Tbilisi în calea spre aderarea la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!