Post Scriptum cu Alex Cozer: Mișcări întârziate în justiție

Dosarul în privința Metalferos, compania de stat de la care s-a furat peste jumătate de miliard de euro, pare să se miște un pic în urma schimbărilor de la Procuratura Generală. Vladimir Plahotniuc, la 17 ani de la furtul primelor milioane și la 2 ani și jumătate de la fuga din Moldova, a fost trimis în judecată. Din ce cunoaștem din dosar, lui Plahotniuc i se impută că ar fi furat peste 60 de milioane de dolari, bani care urmau să ajungă în bugetul de stat.

Este, desigur, salutar faptul că Plahotniuc va fi, în sfârșit, judecat, după ce a jefuit țara de jumătate de miliard de euro doar în acest caz. În condițiile în care acesta e fugar, șansele să facă pușcărie par în prezent destul de mici. Dar, ce ne doare mai mult pe noi, cetățenii, este ce am mai putea recupera din cât ne-a furat Plahotniuc. Astfel, îl întreb direct, pe această cale, pe procurorul general interimar Dumitru Robu, de ce mai multe bunuri extrem de valoroase ale lui Plahotniuc nu au ajuns încă sub sechestru? Mă refer în primul rând la clădirea Global Business Center, cartierul general și locul unde ani la rândul Plahotniuc a pus la cale o mare parte din atacurile asupra statului. GBC-ul, alături de un teren de 10 hectare din preajma Gării de Nord și o clădire istorică de lângă Parlament, chipurile ar fi fost vândute de către Plahotniuc în toamna anului 2018, chiar înainte de alegeri, tocmai pentru a și le proteja în fața unor sechestre. Așa-zisa vânzare s-a făcut către un offshore obscur din Gibraltar. După 3 ani, prin GBC bate vântul, iar terenul de la Gara de Nord e în continuare în paragină. Semn clar că nu au fost vândute cu adevărat, pentru că dacă cineva, un investitor adevărat, le cumpăra, le-ar fi valorificat în această perioadă, măcar dându-le în chirie. Abandonat stă și ultra-luxosul fost sediu al Partidului Democrat. Din sursele noastre, Plahotniuc încearcă în această perioadă, cu orice preț să vândă toate aceste bunuri. Și ar putea să-i reușească, atât timp cât procurorii noștri dorm. Doar aceste bunuri, cumulat, au o valoare de piață de peste 50 de milioane de euro. Tot în dosarul Metalferos, aflăm zilele astea și că procurorii solicită arestul pe numele fostului director al companiei și complice al lui Plahotniuc, Alexei Țîmbrovschi. Și aici apar mai multe semne de întrebare. De ce procorurii abia la 2 ani de la plecarea lui Țîmbrovschi din companie solicită arestul său? Și de ce l-au lăsat să fugă din țară întâi? Mai mult decât atât, în luna septembrie, când încă Stoianoglo era șef pe Procuratură, aflam că au fost scoase sechestrele de pe mai multe imobile care i-ar fi aparținut lui Țîmbrovschi, inclusiv un hotel din centrul capitalei.

Ce faceți, tovarăși procurori? Îl lăsați să plece, îi scoateți bunurile de sub sechestru, iar apoi solicitați arestul? Sau vă veți scuza că până acum o lună era altă conducere în Procuratură? Dacă e așa, spuneți-ne cine a tergiversat dosarul și a comis ilegalități și trageți-i la răspundere. Recent, de la Metalferos a plecat și eternul Serghei Catană - nașul lui Igor Dodon, care a ocupat încă din 2007 funcția de director financiar acolo, adică în perioada celor mai mari jafuri din companie. Catană este cel care, la sfârșit de 2019, amenința procurorii care investigau dosarul să nu-și bage nasul unde nu le fierbe oala și le spunea că Metalferos nu a fost prejudiciată nici într-un fel.

Așadar, întrebarea în cazul nașului lui Dodon e și către actuala administrație a companiei. Oare nu vi se pare anormal să vă despărțiți cu strângeri de mână de un individ care a fost director financiar, 14 ani, într-o companie jefuită de jumătate de miliard de euro? Ați cerut anumite investigații în privința sa? Sau totul e ok? Oamenii se schimbă, dar schemele rămân?

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!