Post Scriptum cu Alex Cozer: Pași lenți în dosarul Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc a primit mandat de arest în contumacie. La mai bine de 3 ani de la evadarea sa din Republica Moldova și la 2 ani de la deschiderea unui dosar penal privind furturile lui Plahotniuc de la Metalferos, s-a ajuns la acest mandat de arest de 30 de zile în absență.

Această decizie nu înseamnă practic nimic. Mai ales că Plahotniuc este bine-mersi, localizat ultima dată undeva prin Ciprul de Nord, la adăpostul miliardelor furate de pe umerii noștri de-a lungul îndelungatei perioade în care a controlat această țară politic, dar mai ales economic.

Însă poate fi totuși un mic pas de la care se poate porni pentru a ajunge într-un final la condamnările bine-meritate și la confiscarea măcar a unei mici părți din ce a furat acest individ odios.

Lucrurile decurg atât de anevoios în dosarele în care este vizat Plahotniuc din mai multe motive. În primul rând, pentru că în continuare în justiție activează în mare parte aceiași oameni din sistemul putred de corupt, pervertit de perioada lui Plahotniuc. Și între judecători și între procurori se regăsesc o sumedenie de oameni care au slujit sistemul mafiot construit de Plahotniuc și care astăzi se simt vulnerabili pentru toate materialele compromițătoare acumulate în privința lor.

În același timp, Plahotniuc își permite să dispună de o armată impresionantă de avocați bine pregătiți și cel puțin la fel de bine plătiți care reușesc să tragă de timp și să identifice tot felul de lacune în lege pentru a tergiversa la nesfârșit dosarele.

Sunt lucruri pe care, săptămâna trecută, prezent în acest studio, le-a punctat și procurorul general interimar Dumitru Robu. Care, printre altele, a specificat și că în interiorul instituției pe care o conduce există un număr mic de procurori curajoși, care își doresc să iasă în față în dosarele de rezonanță.

Mai ales că o serie de procurori sunt amenințați în privat, dar chiar și în public mai voalat, că vor avea de pătimit de pe urma acțiunilor pe care le fac în privința unor infractori.

Din surse sigure știu că cel puțin unul dintre procurorii din cazul lui Igor Dodon a fost amenințat de acesta că va avea de suferit după ce PAS-ul va pleca de la guvernare și vor reveni socialiștii. Este o problemă pe care trebuie să-i îngrijoreze în primul rând pe cei de la guvernare, care, din păcate, confruntați cu crizele geopolitice care ne-au afectat, dar și din cauza unor serii de greșeli pe care le comit, nu inspiră deocamdată suficientă încredere că procesele de europenizare, democratizare și eliberare a sistemului de justiție, pe care le promit, pot deveni ireversebile.

Iar aceasta practic este o sabie cu două tăișuri, pentru că nereușitele din domeniul justiției se întorc și ele împotriva acestei guvernări. În aceste zile se face exact un an de la alegerile parlamentare câștigate de o manieră covârșitoare de către PAS. Iar alegătorii nu au votat acest partid pentru că au sperat că peste noapte vor avea salarii și un nivel de viață precum în Europa. Ci în primul rând pentru fermul mesaj anticorupție cu care au defilat Maia Sandu și PAS în campaniile electorale.

Din acest motiv este imperios necesar ca lucrurile în justiție să se miște mult mai rapid. Ca procesele pornite să fie finalizate, să apară condamnările și mult-așteptatele confiscări de averi de la cei care au parvenit de pe urma sărăcirii acestui popor.

Nu însă mai puțin importantă este și atenția la ce fac unii din actuala guvernare. Pentru că există tot mai multe semnale, că schemele, cu predilecție în anumite domenii, continuă să fie implementate. Iar aici procurorii chiar trebuie să uite de frici și să înțeleagă că nu se vor impune în fața politicului niciodată și că nu vor câștiga încrederea populației atâta timp cât se vor focusa pe cei care au guvernat în trecut și vor trece cu vederea ce se întâmplă în prezent.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezvăluirile avocatului lui Filat

23 septembrie 2022, 20:47

Exact acum doi ani, în acest studio, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rușii, pe cale să piardă tot

22 septembrie 2022, 21:15

Ieri, 21 septembrie, a fost Ziua Internațională a Păcii. În același timp, la...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția moldavă, cea mai umană din lume

16 septembrie 2022, 21:47

Sergiu Sîrbu este probabil cel mai prolific politician moldovean la capitolul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au activizat diversioniștii

15 septembrie 2022, 20:32

În contextul crizei din regiune, provocată de invazia criminală a lui Putin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Maia Sandu a vizitat Gagauzia

9 septembrie 2022, 21:40

Săptămâna trecută, spațiul public a fost marcat de câteva incidente care ne-au...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Șantajul energetic nu mai funcționează

9 septembrie 2022, 00:17

După mai bine de jumătate de an de invazie a Rusiei în Ucraina, regimul lui...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

5 august 2022, 22:40

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, sursă de bani pentru Șor

4 august 2022, 23:08

Tribunalul internațional de arbitraj de la Stokholm a dat ieri dreptate Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Voronin și-a schimbat retorica

29 iulie 2022, 19:59

Voronin s-a ținut de cuvânt. Dacă vă gândiți că mă refer la vreo promisiune...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE