Post Scriptum cu Alex Cozer: Batrîncea, sub steagul „Novorossiei”

Adesea, urmărind acțiunile unor politicieni sau persoane publice de la noi, mă întreb cât de departe pot să avanseze în decădere. Și atunci când am impresia că nu mai este loc, ei frizează logica și orice limită admisibilă, mergând mai departe. Doar așa pot califica acțiunile unor fruntași socialiști din ultimele zile și cele ale capului bisericii ortodoxe moldovenești. Cu toții au vizitat Moscova, acolo unde măcar și prin simpla lor prezență au aprobat crimele asupra țării vecine.

Doar că aceștia nu s-au limitat la simpla prezență, așa cum și era de așteptat. Spre exemplu delegația socialiștilor, în frunte cu liderul de facto al PSRM, Vlad Batrîncea, a avut o întrevedere cu liderul unui așa-zis partid din Rusia, Serghei Mironov. În biroul lui Mironov, imperialism cât cuprinde… Lucru care nu l-a deranjat pe Batrîncea, acesta chiar trăgându-se în niște poze, ce au fost plasate ulterior pe site-ul socialiștilor. Iar în una din aceste poze, în spate, pe fundal, vedem și un drapel pe care scrie Novorossia.

Novorossia este o noțiune utilizată pe larg de propaganda rusă în special după 2014, când au declanșat prima invazie în Ucraina și care, potrivit invadatorilor, cuprinde regiuni din sud-estul țării vecine și Transnistria, care le-ar aparține rușilor. În unele hărți ale propagandiștilor, Novorossia cuprinde chiar tot actualul teritoriu al Republicii Moldova – stat suveran și independent recunoscut la nivel mondial.

Cum poate fi calificat acest gest, trebuie să ne spună autoritățile acestui stat. Dacă ele mai există și sunt în stare să dea calificări și să acționeze pe potrivă.

Însă, în același timp, nu pot să nu mă întreb ce este în mintea deputatului Bătrîncea, aflat deja la al 3-lea mandat de ales al poporului și care este obligat să respecte independența, integritatea și suveranitatea acestei țări. În schimb, Bătrîncea nu are absolut nicio problemă să se pozeze pe fundalul unui drapel emanație a propagandei și imperialismului rusesc, care înseamnă ocuparea teritoriului Republicii Moldova de către Rusia.

Aici nu pot să nu-mi amintesc de un alt gest la lui Batrîncea, care acum câțiva ani, în plenul Parlamentului, rupea o hartă istorică a României întregite. O hartă interbelică a statului român care se întindea până la Nistru. Hartă ce reflecta o realitatea istorică.

Așadar, Bătrîncea nu are nicio problemă să se pozeze la Moscova pe fundalul unui drapel inventat de propaganda rusă, al unei entități care ar însemna și ocuparea teritoriului Republicii Moldova, dar rupe în plenul Parlamentului o hartă a statului nostru de acum 100 de ani.

Bătrîncea nu este însă singurul care și-a arătat slugărnicia față de Rusia criminală și invadatoare în această perioadă. Mitropolitul Moldovei, Vladimir, s-a aflat în ultimele săptămâni la Moscova, acolo unde a afectuat și el un adevărat tur de forță. Spre exemplu pe 7 și 8 octombrie, Vladîca a oficiat niște slujbe la o mănăstire de lângă Moscova, unde s-au rugat fierbinte și pentru sănătatea lui…Vladimir Putin.

Ca după câteva zile, în semn de mulțumire, patriarhul rus Kirill, să-l decoreze pe Vladîca al Moldovei cu un ditamai ordin, una dintre cele mai înalte distincții ale patriarhiei ruse.

Kiril, Vladimir Gundeaev după adevăratul să nume, este cel care cu fiecare ocazie „binecuvântează” crimele comise de Putin în Ucraina, se roagă pentru barbarii, criminalii și violatorii ruși din Ucraina și chiar le mai dă și icoane acestora. Icoane la care probabil invadatorii se roagă pentru iertarea păcatelor după ce au mai bombardat o școală sau au violat o copilă din Ucraina.

Sunt gesturi absolut incalificabile. La care niciun om rațional, care se respectă, nu poate recurge. Ele pot fi făcute doar de oameni care au angajamente să slujească, promoveze și reprezinte interesele Rusiei criminale și invadatoare aici, în Moldova. Și care trebuie să dea mult de de gândit celor care ar trebui să se ocupe cu securitatea acestui stat.

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tauber a rămas fără imunitate din nou

14 martie 2024, 20:48

Deputatei Marina Tauber i s-a ridicat imunitatea. Este un titlu de știre pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, otrăviți de propagandă

12 martie 2024, 22:31

V-am vorbit deseori despre cât de puternic sunt afectate creierele moldovenilor...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tancuri și milioane vs rapoarte

7 martie 2024, 21:29

Din 2024, Republica Moldova are o nouă strategie de securitate. Una, în sfârșit...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce este votul prin corespondență

5 martie 2024, 20:19

„Maia Sandu vrea să falsifice alegerile prezidențiale prin votul prin corespondență”....

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un procuror european ne poate salva

29 februarie 2024, 21:02

Eu nu știu de ce mai este nevoie ca președinta acestei țări, prim-ministrul,...

Opinia ta contează. Comentează!