Post Scriptum cu Alex Cozer: Totalurile anului 2023

Iată-ne ajunși și la ultima ediție din 2023. Un an plin. Cu foarte multe evenimente pentru țara noastră. Și mai bune, și mai puțin bune, dar la capătul căruia, dacă ar fi să tragem o linie, putem spune, fără echivoc, că stăm mai bine decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Anul 2022 îl încheiam cu extrem de multe probleme. // Cu căderi a alimentării cu energie electrică, din cauza bombardamentelor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene. Capitol la care stăm mult mai bine acum. Prețurile sunt mai bune, livrările constante, iar Ucraina, datorită sistemului antiaerian de apărare mult mai pregătit, rezistă și ea cu mult mai mult succes asediului la care este supusă.

Stăm mult mai bine și la capitolul alimentare cu gaze. Nu mai avem nicio problemă cu aprovizionarea, pe care o facem exclusiv de pe piața europeană, la prețuri de 2 ori mai mici decât anul trecut.

Faptul că Rusia nu a mai avansat deloc în Ucraina, ba chiar a pierdut teritorii importante în acest an, este un alt aspect pozitiv. Pentru că bravii apărători ai democrației și civilizației țin departe dictatura, sărăcia și mizeria. Trebuie și în 2024 să fim alături de ei cu tot ce putem, să-I susținem. Pentru că ei sunt și garantul independenței și libertății noastre.

2023 e și anul în care am făcut pași hotărâți spre integrarea în marea familie europeană. Deja suntem în negocieri de aderare. Și acum toată Europa știe despre Moldova, despre cine suntem și ce ne dorim. La 1 iunie chiar am fost centrul Europei și chiar al întregii lumi, datorită găzduirii summitului Comunității Politice Europene. Ocazie cu care am demonstrat că suntem în stare să organizăm un eveniment politic atât de important, cu participarea tuturor liderilor de pe continent.

Aproprierea de UE ne-a adus noi investiții în infrastructură, susținere extrem de importantă în vederea rezilienței energetice, dar, poate cel mai important, perspective la care acum 3-4 ani nici măcar nu puteam spera.

De la 21 decembrie, oriunde în Europa, putem să vorbim și să nagivăm pe internet, de la telefoanele noastre mobile, exact la aceleași tarife ca acasă, cu abonamentele de la operatorii noștri. Este o altă dovadă că ne integrăm ușor-ușor în lumea liberă și civilizată, dar și eliminarea unor poveri financiare importante odată cu dispariția tarifelor de roaming.

A fost și anul în care am demonstrat că putem supraviețui fără probleme chiar și în condițiile embargourilor rusești. Exporturile pe piața UE se apropie de 70% din pondere, în timp ce cele în Rusia au coborât sub 4%.

În 2023 am devenit cel mai mare exportator de prune din toată emisfera nordică și nu a existat supermarket în Uniunea Europeană în care să nu se vândă, în ultimele luni, aceste fructe moldovenești.

Per total, exporturile de produse agroalimentare pe piața europeană au crescut considerabil. Exporturile de mere, spre exemplu, chiar de 11 ori. Iar producătorii noștri devin mai performanți și tot mai atractivi pentru cea mai mare piață de consum din lume.

A fost, desigur, și un an cu foarte multe provocări. Marea lor majoritate provenind tot de acolo, de la Moscova, cea care continuă să încerce să ne țină captivi, săraci, dezinformați și prostiți de propagandă. Și, cu toate că la unele capitole le mai și reușește, totuși, astăzi pârghiile Kremlinului de a ne influența sunt mult mai slăbite decât acum 3-4 ani. Și reușim, și cu ajutorul prietenilor noștri din lumea civilizată, nu doar să rezistăm, dar și să ne rupem tot mai mult de aceste influențe negative.

2024 este anul în care suntem obligați să continuăm acest drum. Pentru asta însă, trebuie cu toții să depunem maxime eforturi. Să ne facem exemplar treaba acolo unde suntem. Să ne informăm cât mai mult, din surse verificate și credibile. Să ne consolidăm, să explicăm și celor mai vulnerabili cum stau, de fapt, lucrurile. Să fim buni, să fim uniți, inteligenți, curajoși, demni, hotărâți. Pentru că putem și noi. Am demonstrat-o și în acest an. O vom face și în 2024!

La Mulți Ani!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!