Explozia de cazuri noi de COVID determină statele europene să recurgă din nou la restricții dure
Externe 26 noiembrie 2021, 19:03 | 447

Numărul infectărilor cu COVID a atins, în ultimele zile, noi recorduri în mai multe țări din Europa. Explozia de noi cazuri determină statele europene să recurgă din nou la restricții dure. În Austria, Cehia și Slovacia deja a fost instituit lockdown total. OMS anticipează că în noul val al pandemiei, cel de-al cincilea, vor muri aproximativ 700 de mii de europeni. Unele țări intenționează să instituie vaccinarea obligatorie. Se pregătesc de noul val și autoritățile din Republica Moldova.

ȘTEFAN BOTNAR, consilierul Ministrului Sănătății: "În cazul în care se va atesta o creștere a numărului de infectări, în contextul noului val pandemic, Ministerul Sănătății deja are pregătit un plan de acțiuni cu privire la medicamente, dotarea spitalelor cu echipamente, consumabile. Direcția asistență medicală spitalicească deja a pregătit un plan strategic de reactivare a paturilor. Respectiv și asistența medicală primară, la fel este pregătită."

Ministerul Sănătății a creat o comisie specială care, în aceste zile, pune la punct planul de acțiuni menit să protejeze Moldova de cel de-al 5-lea val. Astfel, în funcție de numărul zilnic de infectări, va fi reactivat un număr anumit de paturi și va fi importată o cantitate fixă de medicamente. Autoritățile din Moldova se așteaptă la o creștere a numărului de infectări odată cu sărbătorile de iarnă.

ȘTEFAN BOTNAR, consilierul Ministrului Sănătății: "-Este prognozat la începutul anului 2022. Perioada exact nu o cunoaștem. -După sărbătorile de iarnă? -Ar putea fi."

Între timp, situația scapă de sub control în Europa: săptămâna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice până la 4.200. Experții spun că transmiterea rapidă a virusului este favorizată de mai mulți factori: dominația variantei Delta, ridicarea restricţiilor, scăderea temperaturilor şi reuniunile în interior, precum şi numărul mare de persoane nevaccinate. În aceste zile, Germania a depăşit pragul de 100.000 de decese din cauza Covid-19 şi a raportat cifre record la capitolul infectări noi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 75.960 de infectări. Autoritățile germane vorbesc de cel mai agresiv val al pandemiei de până acum și iau în calcul posibilitatea instituirii unui lockdown total.

JENS SPAHN, ministrul sănătății german: "Probabil, până la sfârșitul acestei ierni, chiar dacă sună destul de cinic, toată lumea din Germania va fi fie vaccinată, fie trecută prin boală, fie moartă."

De două zile, în Germania certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă şi în transport.

OLAF SCHOLZ, deputat german: "Vaccinarea este singura scăpare de pandemie. Dacă doar așa putem proteja grupurile vulnerabile, ar trebui să facem vaccinarea obligatorie, dar subiectul încă trebuie cercetat."

Un lockdown strict a fost impus de câteva zile în Austria. Târgurile de Crăciun, de regulă pline în această perioadă, acum sunt pustii, iar restaurantele - închise. Mai mult, Austria ar putea fi prima țară din UE, care impune vaccinarea obligatorie.

ALEXANDER SCHALLENBERG, cancelarul Austriei: "Îmi pare rău să spun că suntem nevoiți să mergem pe această cale. Aș fi preferat să fie altfel, dar am avut zece luni de promovare a vaccinului și nici o treime din populație nu este imunizată și ezită."

În schimb, în Olanda și Belgia au loc proteste anti-vaccinare și anti-restricții.

Și Italia a introdus noi restricții împotriva persoanelor care refuză în continuare vaccinarea împotriva COVID-19, limitându-le drastic accesul la o serie de servicii şi făcând vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de angajaţi publici, precum personalul din școli, polițiști și militari. Iar Ungaria, a raportat un număr record de 12.637 de noi cazuri zilnice, având o rată de vaccinare sub media Uniunii Europene. În aceste condiții, prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni extreme în ceea ce privește situația din secţiile de terapie intensivă, până în martie 2022.

ROBB BUTLER, director executiv OMS Europa: "Introducerea vaccinării obligatorii este o dezbatere necesară acum. Vaccinarea obligatorie poate, dar nu mereu, crește numărul de imunizări. Contează incluziunea socială și încrederea. Este un subiect foarte delicat, dar cred că e timpul să-l abordăm."

Aproximativ 700.000 de oameni vor muri din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa, dacă se menţine actuala tendinţă de răspândire a virusului, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Opinia ta contează. Comentează!