Îngrijorări privind aprovizionarea cu gaz
Economic 9 decembrie 2019, 18:16 | 1761

Republica Moldova riscă să rămână fără căldură și energie electrică în această iarnă, avertizează Maia Sandu. Fostul premier cere audierea în Parlament a ministrului Economiei. Asta în contextul în care Ucraina și Rusia nu reușesc să ajungă la un acord în privința tranzitului de gaze, iar autoritățile de la Chișinău nu ar fi negociat scenarii alternative cu partenerii de la Kiev și București. În același timp, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că va declanșa proteste dacă țara va rămâne fără gaz de la 1 ianuarie. Ce le răspund oficialii, aflați în cele ce urmează.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, fostul premier Maia Sandu a atras atenția că ”au mai rămas doar trei săptămâni până la sfârșitul anului, și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în luna ianuarie”.

Cu o atenționare a venit și președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a anunțat că, dacă guvernarea nu va rezolva problema până în data de 1 ianuarie, „Platforma DA va declanșa acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”. Despre riscul de a rămâne fără gaz din prima zi a anului viitor au avertizat și membrii comunității WatchDog.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat mai notează că, potrivit autorităților centrale de la Chișinău, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze prin două căi. În primul caz este vorba despre importarea lor din Ucraina prin nordul țării. În al doilea caz, care este și cel mai discutat, prin conducta Transbalcanică, adică prin Turcia, Bulgaria şi România. Este vorba despre livrarea gazului rusesc în regim revers. Tofilat afirmă că există însă mai multe întrebări și incertitudini: Când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul? Dacă au fost modernizate staţiile de măsurare de la Isaccea şi Orlovka? Dacă ANRE-ul din România a modificat regulile de calculare a tarifului de tranzit? În cazul în care Gazprom-ul va livra gazul în revers, au fost sau nu semnate contractele de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina? Mai mult decât atât...

Premierul Ion Chicu a reacționat pe Facebook la declarațiile făcute de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Ion Chicu a mai scris că face apel la calm și că roagă cetățenii să nu se lase manipulați de oamenii care au „scopuri regretabile”. Alina Merlici, consiliera ministrului Economiei, nu a fost de găsit pentru o reacție. 

Opinia ta contează. Comentează!