Dodon este vizat în dosarele „Kuliokul”, „Bahamas”, îmbogățire ilicită și în nouă sesizări la ANI
Politic 24 decembrie 2020, 19:47 | 9494

Odată cu învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a rămas fără imunitate juridică. În legătură cu aceasta, colegii noștri au încercat să vadă care sunt vulnerabilitățile juridice ale fostului președinte și le-au sistematizat în următorul material, utilizând informațiile apărute în spațiul public.

Episodul cu punga neagră cu calendar, cunoscut în spațiul public ca „dosarul Kuliok” i-a marcat finalul mandatului de președinte al lui Igor Dodon, iar analiștii politici spun că acest moment a fost determinant în scrutinul prezidențial din 2020 pe care Dodon l-a pierdut. Filmulețul a fost publicat pe 18 mai, anul curent. În el apare Igor Dodon, căruia fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, îi întinde o pungă neagră. Alături, în imagini apare și Serghei Iaralov, supranumit „arhitect” al celebrului jaf bancar din 2014. Imaginile video au fost publicate de către deputatul Iurie Reniță, care a spus le-a găsit în cutia poștală pe un stick.

În luna iulie, procurorul general Alexandr Stoianoglo spunea, în cadrul unei emisiuni la Jurnal Tv că va solicita o expertiză a filmulețului prezentat de Reniță.

ALEXANDR STOIANOGLO, Procuror general: „Cu siguranță vom iniția un proces penal în cadrul căruia vor fi întreprinse acțiunile necesare. Este clar că ar trebui să audiem toți participanții la acest proces, să le obținem mărturiile pe baza cărora să înaintăm o versiune.”

Numai că nici Igor Dodon, nici ceilalți actori politici, care apar în imagini, nu au fost audiați, iar la scurt timp procurorul Stoianoglo a declarat că acest filmuleț nu reprezintă o dovadă clară a unei infracțiuni, a pus totul pe seama politicului, după care a spus că Procuratura nu se va implica în rivalități politice. Și, din punct de vedere juridic, „dosarul Kuliok” s-a încheiat. Un alt episod care a generat reacții de durată în spațiul public se referă la „dosarul Bahamas” în care apar mai mulți deputați socialiști, dar și numele Galinei Dodon, soția celui care, începând de astăzi, nu mai este șef de stat.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror General: "„ Au fost audiate în jur de 30 de persoane care au primit bani. Totul s-a întâmpat în februarie - martie 2016, iar alegerile prezidențiale au fost în noiembrie. Noi avem și alte întrebări cu privire la acest dosar. Am făcut mai multe solicitări către autoritățile elvețiene și, în funcție de răspunsuri, vom decide cu privire la învinuire. Dacă ea va exista sau nu. Dar vreau să vă spun că e imposibil de calificat acțiunea acestor persoane ca finanțare a PSRM.”

În luna ianuarie 2020, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a transmis un denunț la Procuratură în care a solicitat verificarea surselor de venit ale lui Igor Dodon. Atunci procurorii au spus că nu este de competența lor să-i verifice averea lui Dodon și au transmis denunțul la Autoritatea Națională de Integritate. Între timp, la ANI s-au adunat și alte sesizări ce vizează veniturile și integritatea lui Igor Dodon. Săptămâna trecută, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, șefa Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, a confirmat că sunt cel puțin nouă sesizări la ANI cu Dodon în prim-plan - ele provenind atât de la deputați, cât și de la societatea civilă. În opinia analiștilor politici, procedura de la ANI, care îl vizează pe Dodon, ar fi unul dintre motivele pentru care, la ultima ședință a Parlamentului, majoritatea PSRM-Șor a încercat să anihileze Autoritatea Națională de Integritate. Tot săptămâna trecută, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a spus că Dodon va răspunde penal pentru faptele sale, dar după ce Stoianoglo nu va mai fi procuror general.

VIOREL MORARI, Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție: „Igor Dodon nu trebuie să doarmă noaptea. Pentru că, în viziunea mea, el este subiect de investigație pe mai multe dosare ce țin de finanțarea PSRM, de îmbogățire ilicită. Ce va fi posibil de demonstrat, vă spun că nimic cu actualul procuror general”.

Opinia ta contează. Comentează!