Pentru mulți părinți, dizabilitatea rămâne încă subiect tabu
Social 1 octombrie 2020, 15:51 | 1261

Pentru mulți părinți, dizabilitatea rămâne încă subiect tabu. Deseori, aceștia intră în dificultate atunci când sunt nevoiți să le vorbească celor mici despre persoanele cu nevoi speciale. Pentru a evita stigmatizările și etichetările atunci când discutăm cu minorii la acest subiect, specialiștii recomandă adoptarea unui limbaj cât mai simplu, pe înțelesul copiilor.

Mariana Țibuleac-Ciobanu este părinte cu dizabilități locomotorii, dar care are un copil perfect sănătos. Ea susține că este foarte important ca părinții să aibă o poziție adecvată atunci când abordează subiectul despre persoanele cu nevoi speciale, deoarece copiii își percep părinții ca model de comportament.

MARIANA ȚIBULEAC- CIOBANU, doctor în istorie, persoană cu deficiențe locomotorii: "Uneori, să știți că sunt situații când copiii educă părinții în spiritul toleranței și al acceptării, pentru că de foarte multe ori, sunt părinți care sunt cumva reticenți, dacă copilul lor se va juca cu un alt copil care are o deficiență, fie locomotorie, fie vizuală. Cumva copilul se apropie fără nicio ezitare ca să se joace, găsește un limbaj comun cu acel copil, dar, iată, anume părintele ține distanța."

Un aspect important asupra căruia părinții ar trebui să lucreze cu maximă atenție ține de cultivarea la copii a spiritului toleranței față de cei din jur.

MARIANA ȚIBULEAC-CIOBANU, doctor în istorie, persoană cu deficiențe locomotorii: "Noi trebuie să învățăm copiii în spiritul diversității, pentru că toți suntem diferiți. Așa cum explicăm copilului de ce eu am ochi albaștri și tu ai ochii cafenii sau verzi, același lucru e sau de ce o persoană este mai înaltă sau mai scundă, unul mai obez, altul mai slab, suntem diferiți ca persoane,ca creaturi, ca oameni. Așa e și cum persoanele cu dizabilități - noi suntem un pic diferiți, dar suntem egali în drepturi cu ceilalți membri ai societății."

În ajutor părinților vine Asociația ”Motivație”, care a elaborat o broșură despre ”Cum vorbim copiilor despre dizabilitate”. Deoarece în Republica Moldova nu există informații la acest subiect, a fost necesară elaborarea acestei broșuri, ea conținând sfaturi practice pentru părinți, care i-ar ajuta să evite stereotipurile atunci când abordează cu cei mici problema persoanelor cu nevoi speciale.

VICTORIA BOȚAN, specialistă comunicare Asociația ”Motivație”: "Unii părinți spuneau că li s-a întâmplat să se apropie de această persoană cu dizabilități și întrebau dacă dvs ați putea să explicați copilului meu cum corect ar fi să abordăm această tematică a dizabilității. Părinții dacă nu au avut nici o interacțiune, nu cunosc pe cineva cu dizabilități le este cumva mai complicat să explice."

Potrivit specialiștilor, copiilor trebuie să li se explice cât mai simplu că persoanele cu nevoi speciale au aceleași necesități ca și noi - inclusiv că au nevoie de prieteni, să se simtă parte a societății și acceptați de societate.

VICTORIA BOȚAN, specialistă comunicare Asociația ”Motivație”: "Cineva din rude, încerca să explice fetei sale că uite mămica ta petrece foarte mult timp în fața computerului și i s-a stricat vederea, dar nu este potrivit, pentru că nu e corect să mințim copiii, pentru că ei cresc mari și înțeleg totul foarte bine. E important să găsim cuvinte simple, ca la vârsta porivită să le explicăm. La dizabilitatea de auz sau de vedere, un exemplu vă dau. Când fiica mea avea cinci anișori, i-am spus că m-am născut cu dizabilitate de vedere. I-am explicat așa: în timp ce copilul se află în burta mamei se întâmplă ca organele care sunt legate de vedere sau auz să nu se dezvolte până la capăt și persoana poate să vadă slab sau să nu vadă deloc."

Asociația ”Motivație” este o organizație nonguvernamentală, care acordă suport persoanelor cu nevoi speciale în vederea incluziunii lor sociale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie