Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupări criminale sus-puse
Post Scriptum 14 ianuarie 2022, 20:54 | 972

Perioada sărbătorilor de iarnă nu a fost cea mai fericită pentru penalul fugar Ilan Shor. La sfârșit de an a rămas din nou fără de imunitate parlamentară, ca acum câteva zile, un telespectator de-al nostru să-l surprindă pe acesta într-un mall din Israel. Dar cu Șor lucrurile sunt absolut evidente. Mai rămâne doar ca justiția să-și facă măcar acum onest și profesionist treaba și să depună toate eforturile pentru a obține extrădarea sa, iar mai apoi să-i confiște averea, în vederea recuperării măcar a unei mici părți din cât ne-a furat. Vreau însă să ne întoarcem un pic la ședința Parlamentului din 23 decembrie, în cadrul căreia procurorul general-interimar, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității lui Șor tocmai pe 9 capete de acuzare. La fiecare apariție a sa la tribună, Robu dădea citirii o parte din acuzațiile care stau la baza solicitărilor sale. Și, în premieră de la tribuna Parlamentului, au răsunat sintagme ca „gruparea criminală condusă de Veaceslav Platon” sau „gruparea criminală condusă de Vladimir Andronachi”. Cea a lui Platon a fost pomenită de vreo 5 ori, iar a lui Andronachi de cel puțin 2. Și, potrivit lui Robu, procurorii au probe concludente care demonstrează implicarea celor 2 în furtul miliardului.

Nu e vreo mare noutate, veți spune. Cine sunt Platon și Andronachi noi știm foarte bine, am vorbit despre asta de atâtea ori la Jurnal TV și am oferit și probe în acest sens. Doar că la început de 2021, în Parlament, pe o altă speță a aceluiași dosar, în care figura colegul lui Shor Denis Ulanov, s-a prezentat și procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. Și atunci s-a pomenit despre grupări criminale, doar că, doar de cele conduse de Plahotniuc și Șor. Culmea e că apariția lui Stoianoglo în Parlament s-a făcut chiar sub privirea lui Vladimir Andronachi, deputat în acel moment și unul dintre principalii combinatori ai țării, care nu a fost atins nici măcar cu o pană de către Procuratură în toată perioada de după plecarea lui Plahotniuc și mandatul de procuror general al lui Stoianoglo. Întrebarea absolut firească ce apare acum, e cine l-a protejat în toată această perioadă pe Andronachi la Procuratură și mai ales cu ce preț? Probele privind implicarea sa în jaful din sistemul bancar nu puteau apărea abia în iarna lui 2021, mai ales în condițiile în care anchete jurnalistice și comisia parlamentară creată în 2019 și condusă de Alexandru Slusari, demonstrau cu prisosință rolul său în furt. Mai mult decât atât, tot în această perioadă, presa a relatat, cu probe, despre implicarea lui Andronachi în furtul patriomoniului din Ucraina, în schemele la energie electrică, în atacuri raider și câte și mai câte. Nici într-un caz nu a existat în acea perioadă vreo reacție la Procuratură în care să fie vizat și Andronachi. Iar de Veaceslav Platon ce mai putem spune, în condițiile în care chiar Alexandr Stoianoglo este cel care a dispus eliberarea sa în 2020, iar apoi se întreținea cu acesta pe la ceaiuri nocturne chiar în sediul Procuraturii Generale? Extrem de grav este că în toată această perioadă, Platon și Andronachi, care nu au ascuns și că sunt prieteni, comunică și se întâlnesc cu regularitate, au comis o serie de ilegalități în urma cărora statul a fost prejudiciat.

Iar pentru asta cineva trebuie să răspundă. În primul rând din interiorul Procuraturii Generale, care a ignorat evidențele și i-a lăsat bine mersi pe cei doi până au părăsit Republica Moldova. Procurorul general interimar este obligat să demareze o anchetă pentru a afla cine sunt cei care i-au protejat pe Andronachi și Platon, iar pedepsele pentru acțiunile lor să fie unele pe măsură.

Opinia ta contează. Comentează!