SUA şi de alte ţări occidentale trebuie să îl împiedice pe Putin să reconstruiască URSS
Externe 17 ianuarie 2022, 16:17 | 1103

Vladimir Putin încearcă să dezmembreze NATO, pentru a o slăbi. Occidentul are nevoie de o Alianță puternică, ţinând cont nu doar de Rusia, ci şi de ascensiunea Chinei. Depinde de Statele Unite şi de alte ţări occidentale să îl împiedice pe Putin să reconstruiască Uniunea Sovietică, afirmă senatorul american Mitt Romney. Kremlinul a avertizat cu "represalii" dacă NATO nu acceptă să-și modifice postura considerată ameninţătoare în apropierea Rusiei.

MITT ROMNEY, senator american: "El (Putin) încearcă să restabilească ce a fost înainte. Acest lucru nu poate fi permis să se întâmple. Putin încearcă să dezmembreze NATO - pentru a o slăbi. Avem nevoie de o NATO puternică, ţinând cont nu doar de Rusia, ci şi de ascensiunea Chinei."

În ultimele săptămâni, Vladimir Putin a plasat trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina, agravând o criză începută în 2014 odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi continuată prin susţinerea separatiştilor proruşi din regiunea ucraineană Donbas. Liderul rus a afirmat clar că încearcă să blocheze aderarea Ucrainei şi a altor foste republici sovietice la NATO. Statele Unite se vor pronunţa la începutul săptămânii curente privind viitorul disputei cu Rusia, după impasul constatat la finalul unei serii de convorbiri, care au eşuat în dezamorsarea unui nou conflict în Ucraina, a declarat duminică pe canalul CBS consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Kievul a anunţat, duminică, că deţine "probe" ale implicării Moscovei într-un atac cibernetic de amploare, care a vizat mai multe site-uri guvernamentale ucrainene. "Nu m-ar surprinde deloc dacă se adevereşte că este vorba de Rusia", a reacţionat Jake Sullivan.

JAKE SULLIVAN consilierul preşedintelui american Joe Biden: "De ceva timp suntem îngrijorați și credem că atacurile cibernetice din partea Rusiei ar putea fi parte a unui efort pentru a alimenta "escaladarea în Ucraina". Am colaborat mult cu ucrainenii pentru a le spori capacitatea defensivă și vom continua să facem acest lucru. MUSCA 02:19-02:28 Desigur, e posibil să aibă loc noi atacuri cibernetice. Asta face parte din strategia Rusiei, au făcut-o în trecut în alte contexte."

Kremlinul a dezminţit orice implicare rusă. Dacă Rusia alege calea invaziei şi a escaladării, suntem de asemenea pregătiţi pentru o ripostă fermă", a avertizat Jake Sullivan.

Ruşii şi occidentalii rămân pe poziţii "total divergente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu difuzat de CNN.

DMITRI PESKOV purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Dacă o să vedem că Washingtonul este gata să discuite vu noi garanțiile de securitate, va fi un nou punct de pornire pentru dialog. Iar dacă noi vom primi și de acum încolo vreun răspuns de genul ”Nu, nu se discută”, acest lucru va face să fim pesimiști..."

Serviciile de informaţii americane afirmă că Moscova a desfăşurat deja agenţi în estul Ucrainei pentru a derula operaţiuni de "sabotaj", vizând crearea unui "pretext" pentru o ofensivă. Kremlinul a respins aceste acuzaţii şi a dat asigurări că vrea să se apere de postura considerată ameninţătoare a NATO în vecinătatea sa. Rusia cere în special garanţia că Alianţa nu va accepta o aderare a Ucrainei, o concesie de principiu, pe care occidentalii o refuză, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!