Belarusul va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia, în luna viitoare
Externe 18 ianuarie 2022, 15:51 | 866

Alexandr Lukaşenko a anunţat că Belarusul va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia, în luna viitoare, denunţând o întărire a desfăşurărilor militare ale ţărilor vecine şi NATO, relatează AFP. O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe.

ALEXANDR LUKAȘENKO președintele belarus: "Intenţionăm să începem exerciţiile în februarie. Vedem că trebuie să facem astfel de manevre solide în regiunea sud-vest. Și e bine ca aceste exerciții să nu fie doar ale Belarusului. Ar trebui să fie vorba de exerciţii normale, vizând elaborarea unui plan precis în caz de confruntare cu forţele venind din Vest, din Țările Baltice, din Polonia și din Ucraina."

Potrivit lui Lukașenko, aceste manevre au fost decise în decembrie, împreună cu Vladimir Putin, dar data lor nu fusese încă anunţată. Likașenko nu a precizat câţi militari vor participa. Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie, potrivit AFP. În acest context, Marea Britanie a declarat luni că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că se teme de o "integrare de facto" în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev. Regiunea Donbas ar putea fi integrată treptat "de facto" în Rusia, a explicat Josep Borrell deputaţilor europeni, reuniţi la Strasbourg pentru o sesiune plenară a Parlamentului. Ucraina a fost recent victima, în noaptea de joi spre vineri, a unui atac cibernetic de amploare vizând site-urile mai multor ministere. Kievul a afirmat duminică că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic, scrie AFP, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!