Post Scriptum cu Alex Cozer: Decizii întârziate în justiție

Astăzi, în sfârșit, a fost emis mandat de arestare pentru Vladimir Andronachi, în dosarul Metalferos. Pentru mine, cel care mulți ani, inclusiv după ce Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, eram unul dintre puținii jurnaliști care vorbea și deconspira schemele acestui escroc, e un mic motiv de satisfacție. Aici, din acest studio, v-am dezvăluit pentru prima dată cum Andronachi încă din anii 2000 coordona furturile de miliarde de lei anual de la Metalferos. Tot aici am deconspirat și schema prin care a încercat să deposedeze statul de proprietățile noastre din Ucraina. Am vorbit despre rolul său în jaful din sistemul bancar și despre prietenia acestuia cu Platon, din ultimii ani.

Satisfacția este însă minimă. Pentru că mandatul de arest a fost eliberat abia acum, la 8 luni după ce Andronachi a părăsit Republica Moldova. Și mai grav e că acesta și de departe continuă să-și desfășoare aproape nestingherit schemele criminale.

V-am vorbit în Secretele Puterii de miercuri puțin despre implicarea lui Andronachi în licitația privind achiziționarea de energie electrică pentru lunile mai și iunie de către Republica Moldova.

Cel mai mic preț, de 96 de dolari pentru un mw/h, l-a oferit compania Avgusta, înregistrată la Kiev, dar cu conexiuni în off-shore-urile cipriote. Conexiuni care duc într-un final la Andronachi. Problema este că prețul așa-zis mic oferit de compania cu legături cu Andronachi este uriaș în comparație cu cel pe care-l plătim acum – 53 de dolari. Și mult mai mare decât cel de pe bursa ucraineană, relevantă pentru formarea prețurilor la noi – de aproximativ 65 de dolari.

Așadar, Andronachi, cel care a coordonat de-a lungul timpului mai multe scheme privind energia electrică, în special celebra Energokapital, din anii 2015- 2016, atunci când Republica Moldova a plătit în plus peste 40 de milioane de dolari pentru curentul electric, a plămădit una nouă.

A făcut o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan, cu care a colaborat fructuos în perioada lui Plahotniuc, de a oferta prețuri extrem de ridicate și practic similare. În timp ce compania lui Andronachi a oferit 96,5 dolari, Mgres a propus 96,9.

Interesant este că și cantitățile care urmau să fie livrate sunt complementare, 30% Avgusta și 70% Cuciurgan. Mai mult decât atât, Avgusta nici măcar nu este producător de energie electrică și tot de la Cuciurgan ar fi urmat să ia curentul pe care să ni-l vândă la suprapreț nouă.

Este o schemă clasică, care seamănă izbitor de mult cu Energo-Partner, din 2008, pentru care Igor Dodon are un dosar penal, și EnergoKapital, din 2016, al cărei principal artizan a fost Andronachi și de pe urma căreia au profitat Plahotniuc și Șevciuc.

Este de precizat că astăzi Mgres produce energie electrică la un preț de aproximativ 38 de dolari mwh, adică cu aproape 60 de dolari mai mic decât prețul propus statului pentru achiziție. Doar în 2 luni ar fi un profit de peste 35 de milioane de dolari, bani pe care noi ar urma să-i achităm din propriile buzunare și să ajungă în cele ale oligarhilor și bugetul separatist.

Până la această oră Guvernul încă nu a luat o decizie privind compania sau companiile de la care urmează să fie achiziționată energia electrică. Dar decât să plătim un preț atât de mare escrocilor și regimului separatist, mai bine deja cumpărăm din Ucraina la același preț.

În acest context mai apar o serie de întrebări. Spre exemplu cine sunt oamenii din sistem care au acționat în complicitate cu Andronachi în această schemă, în condițiile în care acesta este fugar și iată, în sfârșit și cu mandat de arest? Pentru că fără complici cu siguranță nu ar fi putut realiza nimic.

Vor fi ei identificați, vor fi pedepsiți? Sau vor trebui să treacă cel puțin 10 ani pentru asta, la fel ca și în cazul Andronachi?

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!