Aleksei Navalnîi afirmă că în spatele tentativei de otrăvire stă Vladimir Putin
Externe 1 octombrie 2020, 17:45 | 708

Aleksei Navalnîi afirmă că în spatele tentativei de otrăvire stă Vladimir Putin. Declarația a fost făcută pentru săptămânalul german Der Spiegel, potrivit căruia, Navalnîi nu are nicio altă versiune despre ceea ce s-a întâmplat. Opozantul a adăugat că va reveni în Rusia și că nu-i este frică de nimic. Kremlinul neagă orice implicare și afirmă că, de fapt, Navalnîi este controlat de serviciile secrete din occident.

Putin se află în spatele infracţiunii şi nu am nicio altă versiune despre ceea ce s-a întâmplat'', a declarat Aleksei Navalnîi pentru săptămânalul german, care va publica interviul integral în cursul zilei de joi.

Occidentul a cerut explicaţii din partea Moscovei, care a negat orice implicare şi a afirmat că trebuie întâi să vadă dovada unei infracţiuni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat joii presei că ”nu pacientul (Navalnîi - n.n.) colaborează cu serviciile secrete din Vest, ci serviciile secrete lucrează cu el”. ”Instrucțiunile, pe care le primește, sunt evidente”, a subliniat Peskov.

Declarația completează afirmațiile preşedintelui Dumei de Stat Viaceslav Volodin, care l-a acuzat joi pe Aleksei Navalnîi că lucrează pentru servicii secrete occidentale şi a afirmat că preşedintele Putin "i-a salvat acestuia viaţa" şi nu a orchestrat otrăvirea lui, informează AFP.

La sfârşitul lui august, lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut foarte rău în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din Siberia la Moscova şi a fost internat de urgenţă în oraşul Omsk. Medicii de acolo au declarat că nu au găsit urme de otrăvire a lui Navalnîi, evocând în schimb posibile cauze medicale naturale. După câteva zile, Navalnîi a fost transferat în Germania, unde au fost descoperite urme de agent neurotoxic în corpul său. Kremlinul a declarat că nu a avut niciun rol în transferul medical al opozantului la Berlin, însă mai multe mass-media ruse au afirmat că acest transfer a fost posibil doar printr-o intervenţie din partea preşedinţiei ruse. Potrivit unor laboratoare medicale din Germania, Franţa şi Suedia, Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, substanţă dezvoltată în scopuri militare în epoca sovietică.

Opinia ta contează. Comentează!