Post Scriptum cu Alex Cozer: Gaz cu 10 lei nu există

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, gruparea criminală Șor a mai scos din joben o mare manipulare prin care încearcă să mai păcălească oamenii și să-I determine să voteze cu membrii săi: gaz de 10 lei per metru cub. Prima care a ieșit cu promisiunea a fost marioneta instalată în fruntea Găgăuziei. Cea care promite gaz la acest tarif în regiune, precum și la Taraclia și Orhei. Apoi, liderul grupării, Șor, a mărit miza. Promițând și în alte localități în care vor fi aleși oamenii săi. De altfel, nu este prima promisiune de acest fel din partea oligarhului aciuat în Israel, care și în primăvară flutura cu astfel de manipulări, atunci promițând un tarif de 12 lei.

Doar că gaz în schimbul unui asemenea preț nu există. Astăzi, pe burse, costul pentru mia de metri cubi de gaze este de 500 de euro. Prețul de la Gazprom, conform contractului semnat de Moldovagaz cu gigantul rus, este de 850 de dolari pentru luna octombrie.

Iar gazul cumpărat de Energocom în ultimele luni, depozitat în țările vecine, are un preț mediu de 420 de euro. În schimb, ca cineva să poată livra gaz la tariful promis de Șor, trebuie să-l aducă la un preț de sub 200 de euro. Iar cînd vorbim de cantități atât de mici, chiar și mai ieftin, spre aproape de gratuit. Deci, la mijloc e vorba fie de o mare minciună fie de o diversiune. Sau și una și alta.

Dar să fie clar: Nu există în acest moment în lumea aceasta companie serioasă care să livreze 10-20 de milioane de m3 de gaze lunar, într-o țară precum Moldova, la un preț de 4-5 ori mai mic decât cel de pe piață. O pot face doar rușii, prin Gazprom. Care deja dau gratis gaz în regiunea transnistreană.

Mai mult, în așa-zisul contract pe care l-a prezentat Guțul, în baza căruia chipurile urmează să ajungă gazul în Moldova, vedem două companii anonime din Moldova și Turcia. În special cea din Turcia, absolut necunoscută și fără vreo experiență în domeniu. Și care deja a negat oficial că a semnat vreun contract sau în general că intenționează să trimită gaze în Moldova.

Dar asta nu înseamnă și că Moscova nu poate să pregătească o asemenea provocare asupra țării. Chiar să încerce să livreze acest gaz care pe ei nu-i costă practic nimic, în acele regiuni. În încercarea de a destabiliza statul, de a arăta că o grupare criminală poate aduce gaz chipurile mai ieftin decât autoritățile.

Iar această variantă trebuie privită cu mare, mare atenție. Pentru că poate duce inclusiv la destabilizări sociale. Autoritățile trebuie să stabiliească clar, de unde ar veni acest gaz și din ce bani. Pentru că dacă el este trimis de Moscova doar pentru a destabiliza țara, așa cum se face cu milioanele de dolari implicate în această campanie electorală, atunci, cu siguranță, asemenea scheme trebuiesc curmate din fașă.

Prieteni, gaz pe degeaba nu poate exista. Mai ales din partea Rusiei criminale și invadatoare. Astfel de oferte pot veni doar la schimb cu independența și viitorul acestei țări. Pentru că noi am reușit deja să demonstrăm că putem să supraviețuim fără probleme lipsindu-ne de gazul rușilor, aceștia recurg la noi tactici mizerabile pentru a ne ține în plasa lor. Reamintesc, astăzi gazul din depozitele Energocom are un preț mediu de 420 de euro. Spre comparație, ce mai livrează Gazprom prin Moldovagaz, în stânga Nistrului, se face la un preț de două ori mai mare: 850 de dolari.

Tariful actual este unul încă mare pentru consumatori. Dar va fi și anul acesta compensat și se va situa în jurul a 10 lei pentru cele mai vulnerabile categorii. De la 1 ianuarie, există premize ca tariful să scadă și mai mult. Trebuie să înțelegem și să explicăm toate aceste lucruri. Pentru că doar așa vom deveni liberi, prosperi și independenți cu adevărat!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!